Säljer volontärresor med fotbollsinriktning

Publicerad

De senaste årens trend där kommersiella aktörer säljer fler och fler volontärresor har enligt dem själva medfört att hjälpinsatser på helt nya områden skapats.

På flera av bolagens hemsidor marknadsförs volontärresor där kunden exempelvis arbetar utan lön som fotbolls- eller baskettränare, men betalar tiotusentals kronor för att göra det.

Även dans, drama, arkeologi och hästterapi saluförs under rubriken volontär. Men flera småländska hjälparbetare, kopplade till den kristna hjälporganisationen EFI Fadder, som SVT möter i den Rumänska staden Marghita, är kritiska till att bolagen saluför den här typen av resor under rubriken volontär..

Smålandsnytt i Rumänien

– Det är ingen volontärsresa. Det är en resa som är förenat med något annat, säger Rolf Gustafsson från Värnamo som är engagerad i EFI:s hjälpprojekt i Marghita.

– Jag är här för att arbeta, inte spela fotboll, säger han.

”Vi hjälper barnen”

Men de bolag som SVT varit i kontakt med säger att projekten är till hjälp för barn i utvecklingsländer.

– Ett fotbollsprojekt som jag själv varit i kontakt med bedriver en fotbollsskola för barn i slumområden. Barnen har ingen annanstans att vara efter skolan. De bedriver den här verksamheten för att barnen ska kunna komma dit. De får spela fotboll, de får en vuxen förebild som är en annan än den de skulle ha fått på gatan, berättar Anna Korsvik, vd på ett av de tiotal bolag i Sverige som säljer volontärresor. Men hon säger att de i sin tur blir kontaktade av oseriösa aktörer utomlands som vill sälja in projekt dit de svenska bolagen skickar volontärer och därmed pengar.

– Vissa organisationer startar upp och är kanske inte helt seriösa i sitt syfte. Då kan det vara allt från att lära elefanter att måla med akvarell till andra projekt, säger Anna Korsvik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smålandsnytt i Rumänien

Mer i ämnet