I dag stänger Kalmar kommun Salvelägret där EU-migranter bott i över ett års tid. Maria säger att hon är orolig för hur hon ska försörja sig framöver. Foto: Karin AhlgrenVisa alla (5)
Visa alla (5)

Dämpad stämning när Salvelägret töms

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsförmiddagen tömdes Salvelägret på sina invånare. Stämningen var dämpad och allt gick lugnt till.

Det är den politiska majoriteten i Kalmar kommun som fattat beslutet att stänga lägret för EU-migranterna.

De boende i lägret har informerats och på onsdagen stängdes vatten och el av. En vägbom ska sättas upp under eftermiddagen för att förhindra att någon kommer tillbaka och bosätter sig på området.

När SVT Småland är på plats under onsdagen är stämningen dämpad bland de boende.

– Det blir stora problem. Jag har varit väldigt deprimerad. Jag har fem barn, och ingen mat, säger Sofia Dimitro, en av de EU-migranter som bott på Salve som SVT Nyheter Småland träffar.

Bland Kalmarborna har kommunens husvagnsplats för EU-migranter lett till splittring. Vissa tycker det är bra att lägret nu stängs, andra anser att lägret fyllt en viktig funktion och att de boende nu kommer att skapa problem med bland annat nedskräpning på andra platser i Kalmar.

– Det här är den sämsta lösningen för de här människorna, och det är den sämsta lösningen för Kalmarborna. Nu har de varit här, och det har varit någon form av ordnad oreda. Nu kommer de finnas på andra ställen i stället, säger Ingegerd Petersson på Kalmar stadsmission som ansvarat för verksamheten på Salve.

I vinter kommer området där husvagnarna ha stått att saneras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Salvelägret i Kalmar

Mer i ämnet