Kustbevakningen arbetar med att fånga upp den olja som läckt efter att Makassar Highway slitit sig från grund. Försvarsmakten stöttar räddningstjänsten med saneringen längs stränderna. Foto: Kustbevakningen.

Saneringsarbetet vid oljeutsläppet intensifieras

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen intensifieras arbetet med att få upp oljan som läckt från fartyget Makassar Highway. Omkring 120 personer från bland annat Kustbevakningen, räddningstjänsten och Försvarsmakten jobbar med saneringen, med Flatvarp som basplats.

Vid femtiden på söndagsmorgonen gjorde hårda vindar att fartyget Makassar Highway slet sig från grund utanför Loftahammar. Skyddsbarriärerna runtom lossnade och när fartyget började pumpa i blåsten läckte tjockolja ut från tankarna och spreds i vattnet.

Sedan dess har 7 000 liter olja plockats upp och arbetet med att kartlägga utsläppet och fånga upp mer olja fortsätter under måndagen med ökade resurser.

Grundstötningen Västervik

– Arbetet har pågått sedan igår, nu under morgonen kommer vi skapa oss en bättre bild över var oljan träffat och vad som finns kvar i vattnet. Vi ökar antalet personella resurser och utrustning, säger Per-Åke Eriksson, stationschef vid Kustbevakningen i Västervik.

Styr och fångar upp

Till havs arbetar Kustbevakningen, Transportstyrelsen och Sjöräddningssällskapet. Ett femtiotal militärer från Försvarsmakten har anslutit till Västerviks räddningstjänst i Flatvarp, norr om Loftahammar, där olja flöt i land under söndagen. Även polisen och en frivillig räddningsresurs finns på plats.

– Vi kommer att styra och fånga upp oljan och försöka minimera skadeverkan i fågelskyddsområden och naturreservat, därefter andra grunda vikar, berättar Joakim Jansson, stabschef vid Västerviks kommun.

Totalt är runt 120 personer involverade i insatserna. Fartyget har dragits ut på djupare vatten och läcker inte längre någon olja.

Allmänheten uppmanas hålla sig borta från de drabbade områdena.

Om du hittar olja

Just nu finns det enligt räddningstjänsten inget behov av frivilliga som hjälper till i Loftahammar men om detta skulle ändras så kommer räddningstjänsten att gå ut med den informationen på kommunens hemsida.

Kommunen följer oljans utbredning för att kunna fatta beslut om eventuella åtgärder och vill därför gärna bli kontaktade av allmänheten om de hittar olja någonstans.  Om du hittar olja så uppmanas du därför att kontakta räddningstjänsten.

Råd om du kommer i kontakt med olja:

* Undvik oljan och att andas in ångorna.

* Undvik att få olja på dig.

* Om du andas in ångorna, förflytta dig till en plats med frisk luft.

* Om du får olja på huden, tvätta av den skyndsamt med tvål eller rengöringsmedel.

* Om du ser någon olja i vattnet eller känner lukt av olja ska du inte bada. Om du inte ser någon olja eller känner någon lukt är det ok att bada.

Källa: Kustbevakningen och Räddningstjänsten i Västervik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet