Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Knivar, bastu, mumintroll och sprit. Sanna Laakso från Emmaboda använder stereotyper om det finska i sin konst – för att avväpna dem. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Sanna från Emmaboda gör konst av stereotyper om finländare

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Sanna Laakso från Emmaboda är uppvuxen i ett sverigefinskt hem – något som präglat hennes konst, som nu ställs ut på Emmaboda bibliotek.

Knivslagsmål, fylla, bastubad och mumintroll. Det är klichéer som de flesta med finska rötter möter när de berättar om sitt ursprung. Men istället för att slå hål på stereotyperna väljer Sanna Laakso att omfamna dem.

– Vissa tycker inte alls om det. Det är ofta den äldre generationen som arbetat aktivt med att få bort till exempel knivstereotypen och så kommer jag som ung tjej och drar fram den igen.

Vad säger du till dem?

– Jag säger: Berätta mer. Och jag kan ändå förstå dem. Men det handlar om att göra de här symbolerna ofarliga.

Uppvuxen i Emmaboda

Sanna är uppvuxen i Emmaboda med två finskspråkiga föräldrar. Pappa Pekka, som är knivmakare och även ställer ut sina knivar i samma utställning, kom till Emmaboda som åttaåring som son till arbetskraftsinvandrare och drev under flera år den finska föreningen på orten.

Men att hitta likasinnade som barn, när man har ett minoritetsspråk som modersmål, har inte alltid varit lätt, berättar Sanna.

– När jag växte upp var det farmor och farfar som var mina bästa vänner. Idag har jag jättemånga sverigefinska kompisar runt om i Sverige och vi har ju samma uppväxt. Det är helt fantastiskt att kunna dela det med andra i samma ålder.

Uppmärksammas av finska ambassaden

Sanna har under flera år programlett minoritetsradioprogrammet Popula i P4 och utsågs till årets unga Sverigefinne 2020.

Utställningen i Emmaboda har redan uppmärksammats nationellt, bland annat av Finska ambassaden.

Utställningen på Emmaboda bibliotek visas till och med den 27 januari.

Sverigefinnar

Sverigefinnar är en av de fem nationella minoriteterna i Sverige och finskan är erkänt som nationellt minoritetsspråk sedan år 2000.

Sverigefinnarna är den till antalet största av de nationella minoriteterna. Cirka 700 000 personer i Sverige beräknas ha anknytning till det finska språket och kulturen. Sverigefinnarna har en egen flagga och högtidsdag i Sverige, den 24 februari.

Ca 200 000–250 000 sverigefinnar beräknas kunna prata finska. Sett till antalet talare är språket ett av de större minoritetsspråken i Sverige

Källa: Kunskapsguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.