Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar sverigefinska Tuomas Laulajainen och Vera Angelova om vilka kommentarer de fått gällande alkohol och hur de bearbetar dem idag. Foto: Jasmin Lindberg/SVT

Tuomas och Vera har tröttnat på kommentarer kring alkohol: ”Du som är finsk tål väl mer?”

Uppdaterad
Publicerad

Många sverigefinnar får höra kommentarer kring sina alkoholvanor kopplat till sitt finska påbrå. Stockholmsborna Vera Angelova och Tuomas Laulajainen har fått nog.

– Jag låter kommentarerna passera för de påverkar inte mig längre, säger Vera Angelova.

Finländare har under en lång tid förknippats med hög alkoholkonsumtion i Sverige.

– Du dricker mer, du kan dricka mer och du tål mer. Om man säger nej ibland så får man höra att – du orkar väl, du är ju finsk, säger Tuomas Laulajainen.

Skillnader mellan norra och södra Sverige

Tuomas Laulajainen, 31, bor i Stockholm men har vuxit upp i Haparanda, nära riksgränsen till Finland. Han menar att det finns skillnader mellan norra och södra Sverige i hur man ser på alkohol.

– Alkoholkulturen i Haparanda är ungefär densamma som i Finland. Det behöver inte betyda att man dricker mer, men det är mer tillåtande. Där kommenterar man inte andras drickande på samma sätt som man gör här.

”Skulle vara bra för svenskar att lära känna en finne”

Vera Angelova, som bor i Stockholm, har fått höra kommentarer om sitt ”finska drickande” från olika håll. Det har till exempel förekommit på jobbfester eller i barer. Hon tror inte att finländare dricker mer än svenskar nuförtiden och hoppas att alkoholiststämpeln ska flrsvinna.

– Jag tror att det skulle vara bra för alla svenskar att lära känna en finne. Då får man veta hur vi är. Vi är duktiga på det vi gör, frispråkiga, öppna och ett härligt folk, säger Angelova.

Mer om ämnet i det senaste avsnittet av 15 minuter från Uutiset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.