Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Finland var fortfarande ett jordbrukssamhälle i början på 1970-talet. I jordbrukssamhället var alkohol någonting som konsumerades enbart av männen, berättar Jukka Törrönen, professor vid Stockholms universitet och forskar i alkohol och droger. Foto: SVT

Nu dricker finländarna lika lite som svenskarna

Uppdaterad
Publicerad

Stereotypen av det finska fyllot lever vidare trots att finländarna idag inte konsumerar mer alkohol än svenskarna. Finnarna har bytt spriten till ölen och den nya generationen hinner inte längre vara bakfull.

Jukka Törrönen är professor vid Stockholms universitet och forskar i alkohol och droger. Han vet hur stereotypen om det finska fyllot blev till. Han vet också hur finländarnas alkoholvanor började efterlikna svenskarnas konsumtion.

Alkoholkonsumtionen skiljer sig på landsbygden och i städerna

Finland var fortfarande ett jordbrukssamhälle i början på 1970-talet. I Sverige hade urbaniseringen gått snabbare. I jordbrukssamhället var alkohol någonting som konsumerades enbart av männen, i sällskap av andra män, berättar Jukka Törrönen.

Kraftig berusning var en del av landsbygdens manliga alkoholkultur. För det mesta gick flyttlasset till Sverige just från landsbygden och i flytten tog man med sig även den sedvanliga alkoholkulturen.

I den urbana alkoholkulturen dricker man lite mindre men oftare

På 1970-talet var finländarnas alkoholkonsumtion relativt låg. Men i och med urbaniseringen började även kvinnorna dricka alkohol. Det påverkade den totala konsumtionen som i Finland steg kraftig mot 1990-talet. I Sverige hade samma utveckling skett tidigare, säger professor Törrönen.

Den registrerade alkoholkonsumtionen hos finländare har gått ner de senaste tio åren medan den har varit relativt stabil i Sverige. 2022 var skillnaden mellan länderna endast 1 dl. Foto: SVT Grafik

Den nya generationen liknar varandra i Finland och i Sverige

Enligt professor Jukka Törrönen beror utvecklingen i Finland på den nya generationen som varken har tid eller lust för att bli berusad. Samma utveckling har skett i alla rika länder. Finland har bytt spriten mot ölen medan svenskarna har blivit ett vindrickande folk. Skillnaden mellan Sverige och Finland är endast 1 dl (se statistiken ovan).

Stereotyperna släpar efter

Trots den nya verkligheten lever stereotypen av det finska fyllot kvar. Enligt Jukka Törrönen får den bränsle av populärkulturen.

– Sedan kan det hända att ”det finska fyllot” lever kvar i vissa områden, såsom på den finska landsbygden eller i norra Finland. Att det är så man fortfarande dricker bland vissa män.

Mer om ämnet i det senaste avsnittet av 15 minuter från Uutiset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.