• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar etnologen Stellan Beckman om varför bilden av den alkoholiserade finländaren fortfarande lever kvar. Foto: SVT

Därför lever stereotypen om den finska alkoholisten vidare

Uppdaterad
Publicerad

Stereotypen om den sverigefinska alkoholisten lever fortfarande kvar, trots att svenskarna och finländarna dricker ungefär lika mycket idag. Etnologen Stellan Beckman, som analyserar stereotyper på sitt konto på sociala medier, säger att den underliggande uppfattningen är att det finns en skillnad mellan ociviliserad och civiliserad dryckeskultur.

– Det som förmedlas här är att finska alkoholvanor är lite mera ociviliserade och osofistikerade jämfört med svenska alkoholvanor som anses vara mera sofistikerade. En del av etnologer menar att det handlar om gränsdragningen mellan öst och väst där öst är Finland och väst är Sverige, säger Beckman.

”Det blir sanning för att det upprepas”

Enligt Beckman ligger ansvaret för att ”upprätthålla” bilden av den finska alkoholisten hos alla. För att bryta den stereotypa bilden krävs det att fler börjar ifrågasätta den. Allt ifrån det som spelas upp i media eller sägs ute i vardagen.

– Jag tycker att man alltid kan kräva ansvar oavsett om det är SVT eller någon som säger nånting på skolgården. I och med att skämtet finns och stereotyperna finns på så många olika sätt, så blir det ju sanning för att det upprepas hela tiden.

Mer om ämnet i det senaste avsnittet av 15 minuter från Uutiset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.