Vid utgrävningarna av fornborgen Sandby borg på östra Öland, hittades rester av människor som dödats vid en massaker på 400-talet. Nu har länsmuseet i Kalmar fått över fem miljoner kronor från Riksbankens jubileumsfond för att fortsätta utgrävningarna. Foto: SVT

Miljoner ska röja hemligheten

Uppdaterad
Publicerad

Sanningen om vad som hände vid Sandby borg på Öland, där människor hittades döda i sina bostäder efter en massaker på 400-talet, kommer allt närmre.

På torsdagen stod det klart att länsmuseet i Kalmar får 5,1 miljoner kronor från Riksbankens jubileumsfond för att kunna fortsätta med sina utgrävningar av Sandby borg.

Örjan Molander som är chef för länsmuseet är jätteglad över de pengarna.

– Vi har ju bara grävt ut ett par procent av Sandby borg. Det finns så mycket kvar att ta reda på, säger han.

Forskningsprojekt

Med de dryga fem miljonerna så kommer man att kunna fortsätta utgrävningarna samtidigt som man också kommer att jobba i ett forskningsprojekt ihop med Linnéuniversitetet och Stockholms universitet. Bland annat för att få reda på vilka de var, människorna som föll offer för massakern på 400-talet.

– Vi kommer att kunna få reda på släktskap, vilka sjukdomar de hade och hur de levde, säger Örjan Molander.

Man har funnit 20 skelett vid borgen och dessa kommer nu att analyseras.

– Men det handlar också om stunden innan massakern, hur livet såg ut då för dem som bodde där. Hur de levde, vad de gjorde och vad de åt.

Forskningen och den fortsatta utgrävningen av Sandby borg på östra Öland handlar både om vad som hände vid massakern av de boende i byn, men också om hur livet för de boende var innan de avrättades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utgrävningar vid Sandby borg

Mer i ämnet