Nästa vecka kommer Scanias hyttfabrik i Oskarshamn att starta produktionen igen under två dagar. Men bara på halvfart. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Scania smyger igång i Oskarshamn – anställda bär visir

Uppdaterad
Publicerad

För snart en månad sedan stoppade Scania nästan all sin produktion i Europa och en stor del av personalen blev permitterad. Nästa vecka kommer fabriken i Oskarshamn testköra på halvfart under två dagar.

Brist på komponenter tvingade Scania att stänga sina fabriker i stora delar av Europa och många anställda fick gå hem i ovisshet. Men nu syns en liten ljusning.

– Vi kommer att göra en mjukstart och starta produktionen på halvfart under två dagar, säger Karin Hallstan, presschef på Scania.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Men det blir inte överallt.

– Den här veckan kommer vi köra två dagar i Södertälje och nästa vecka blir det två dagar i Oskarshamn.

Tar beslut varje vecka

Längre än så sträcker sig inte planeringen.

– Vi tar beslut på veckobasis och har en plan för två veckor framåt.

Under tisdag och onsdag nästa vecka kommer produktionen vid hyttfabriken att starta igen.

– Det blir inte med full styrka. Under två dagar kommer vi producerar det vi annars brukar göra under en dag, säger Karin Hallstan.

Anställda i visir

Det är inte det enda som är skillnaden.

Avståndet mellan arbetsstationerna kommer att vara större och en del av de anställda kommer att bära visir istället för skyddsglasögon. En annan ny rutin är att skiften inte längre ska mötas när det tidiga skiftet går hem och nästa börjar. 

Kontakt med underleverantörer

Att Scania nu kan öppna sin produktion så smått beror på att underleverantörerna också börjar bli redo.

– De har flaggat för att de är redo för att köra igen men inte till 100 procent. Många har längtat efter de här signalerna. Det här är ett par steg i rätt riktning.

Volvos fabrik i Braås står still

Den 20 mars kom beskedet om att samtliga anställda på Volvo i Braås skulle permitteras.

– I princip alla anställda i hela den svenska delen är fortfarande hemma, säger Claes Eliasson, senior vice president, media relations på Volvo.

Hur länge de kommer att få vara hemma kan han inte ge något besked om i dagsläget.

– Vi kommer att smyga igång ett testproduktion i Köping och Skövde för att se hur det går att producera med coronarestriktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet