Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förutsättningarna för en snabb massvaccination på Scania i Oskarshamn förändrades – och gjorde att regionen fick bryta avtalet man hade med företaget. Hör platschef Roger Blezell berätta mer i klippet. Foto: SVT

Scania stod redo att vaccinera 2700 anställda – då bröt region Kalmar avtalet

Uppdaterad
Publicerad

Allt var på plats, och företagshälsan på Scania i Oskarshamn stod redo att börja vaccinera mot covid-19. Men då valde Region Kalmar att bryta. Anledningen: Man anser det logistiskt omöjligt att genomföra massvaccination på företaget om man ska följa åldersprioriteringen.

Upphandlingen var klar och i februari slöts avtal mellan regionen och storföretagen Scania, Södra Wood och två privata aktörer inom företagshälsovård. Då hade företagen, med flera tusen anställda, färdiga planer på hur en massvaccinering på arbetsplatsen skulle gå till. På Scania var planen att ge samtliga 2700 anställda en första dos vaccin inom loppet av sex veckor.

”Tråkigt”

Men i början på april fick företagen istället beskedet från regionen att man ville riva upp avtalet: Med sänkta leveransprognoser på vaccin blev det plötsligt omöjligt att leverera något vaccin alls ut till företagen.

– Jag tycker det var tråkigt. Vi la ner ganska mycket tid på att få till det, och vår inställning var att vi som stor arbetsgivare i länet ville hjälpa regionen i det arbetet, säger Roger Blezell, platschef på Scania i Oskarshamn.

Enligt vaccinsamordnaren i Region Kalmar finns det flera skäl till att man avbröt arbetsplatsvaccineringen, som både fackförbund och arbetsgivarorganisationer velat få till för att snabba på vaccinationen: Dels de skrala vaccinleveranserna, dels att man varken kan eller vill leverera ut allt vaccin till företagen med en gång.

Vaccinerar i åldersintervall

Region Kalmar kommer att åldersprioritera även vid massvaccinationens fas 4. Scania skulle då bara få små vaccinleveranser till medarbetare i den åldersgrupp som just då är aktuella, och det menar regionen skulle ställa till logistiska problem och inte snabba på vaccinationerna som tänkt.

– Man kan inte vaccinera en 18-åring före en 55-åring bara för att man är anställd på en specifik arbetsplats, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar.

Roger Blezell säger att han är besviken men har förståelse för regionens beslut, hör mer i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet