Foto: SVT

SD-doldisar från Småland till Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Blott en gång tidigare har hon satt sin fot i Bryssel. Nu tar SD:s Kristina Winberg från Jönköping en av två historiska platser i EU-parlamentet.

Tillsammans med sin partikollega Peter Lundgren, från Gnosjö, vill Kristina Winberg få Sverige att på sikt kliva ur EU.

Vid förra valet 2009 fick Sverigedemokraterna 3,3 procent. När söndagens resultat presenterades – 9,9 procent – steg jublet vid partiets valvaka i Sickla i Stockholm.

EU-valet i Småland

-Vi kan konstatera att det gått fantastiskt bra. Jag är tagen. Det är över all förväntan, sade partiledaren Jimmie Åkesson.

I centrum fanns Kristina Winberg, doldis från Jönköping, och Peter Lundgren, före detta lastbilschaufför och kommunpolitiker i Gnosjö.

-Andra partier skickar mer eller mindre pensionerade politiker eller personer från ungdomsförbund för att skaffa sig erfarenhet. Vi skickar en kvinna som jobbat inom vården och som sett hålen i välfärden. Vi kommer att skicka en lastbilschaufför med 30 års erfarenhet av branschen och som sett sina kollegor få sparken. Det är kandidater som jag är oerhört stolt över. Det är inga proffspolitiker. Vi vill skicka goda representanter för våra väljare, sade Åkesson.

Grupplöst ett alternativ

Den stora frågan är vilka partier SD kan tänka sig att samarbeta med? En rad högerextrema partier, som franska Nationella fronten och Dansk Folkeparti, gick kraftigt framåt.

Åkesson säger dock att hans parti kan tänka sig att helt stå utanför samarbete.

-Vi är beredda att bli grupplösa om vi inte hittar en grupp som vi känner oss hemma i. Vi är helt nya in de här sammanhangen, har ingen erfarenhet av Europapolitik och känner de här partierna väldigt ytligt, säger han till TT.

-Vi tänker inte ställa långsiktighet på spel för att hasta in i något. Det vore taktiskt fel.

Politiskt oerfaren

Kristina Winberg tar en historisk plats.

Hennes yrkeskarriär har nu gått från arbete på resebyrå till vårdbiträde och nu att bli SD:s första representant i EU-parlamentet.

TT: Du är väldigt politiskt oerfaren. Vad kan du tillföra?

-Jag är inte uppfostrad politiskt och inte uppvuxen i ett ungdomsförbund. Jag har i stället lång arbetslivserfarenhet, är mamma och har erfarenhet från vanligt liv. Jag tycker det är en fördel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Småland

Mer i ämnet