Johan Persson (S) och Jonathan Sager (SD) i het diskussion kring den så kallade angiverilagen. Foto: SVT

SD: ”Största politiska idiotin vi sett i Kalmar kommun”

Uppdaterad
Publicerad

Som en protest mot ett förslag från den styrande majoriteten i Kalmar kommer Sverigedemokraterna i Kalmar kommun inte att medverka på Kommunstyrelsens sammanträde den 3 oktober. Förslaget handlar om att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet inte vill tvinga medarbetare i kommunen att ange papperslösa.

– Johan Persson kan inte välja vilka lagar de vill följa, säger Jonathan Sager (SD)

På tisdagens kommunstyrelsemöte presenteras förslaget ”Kalmar kommuns medarbetare ska inte tvingas delta i en ny angiverilag”.

Något som väckt starka reaktioner hos Sverigedemokraterna i kommunen som nu bestämt sig för att bojkotta kommunstyrelsemötet.

– Jag tycker att det är extremt anmärkningsvärt att man har styrande partier i kommunen som går ut och kommunicera att våra medarbetare inte behöver följa lagen. Jag tycker det är den största politiska idiotin vi sett i Kalmar kommun någonsin och den mest  idiotiska handlingen Johan Persson gjort, säger Jonathan Sager (SD) ledamot i kommunfullmäktige.

Uppmanar inte till lagbrott

I förslaget står att ”ingen medarbetare i Kalmar kommun ska vara orolig att förlora jobbet om de inte lyder under plikten”. Men att det på något sätt skulle handla om att uppmana medarbetare till lagbrott dementerar Johan Persson (S).

– Det vi menar är att medarbetare i kommunen inte riskerar att få sparken eller några arbetsrättsliga åtgärder om det blir en ny lag. Och det är någonting helt annat än att uppmana till lagbrott, säger Johan Persson (S).

SD bojkottar mötet

De hårda ord som riktas mot kommunstyrelseordföranden, och det faktum att SD inte kommer att medverka på kommunstyrelsemötet, bemöter Johan Persson (S) så här.

– Han brukar häva ut sig sådant här, jag är luttrad. Det kommer ju förslag hela tiden som alla inte gillar och inte springer man omkring och bojkottar möten för det.

Eftersom förslaget från de styrande politikerna har en majoritet ser det ut att gå igenom i Kommunstyrelsen. Nästa steg blir i så fall, enligt Jonathan Sager (SD) att genom en interpellation få till en öppen diskussion i Kommunfullmäktige.

Majoritetens förslag: Kalmars kommunanställda behöver inte anmäla papperslösa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan om informationsplikt splittrar Kalmars politiker. Hör Liselotte Ross (V) och Christopher Dywik (KD) inställning i klippet ovan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.