Bilden är en genrebild och har inget med sjukdomsutbrottet i Gamleby att göra. Foto: TT

Hamburgare kan ligga bakom magsjukeutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Både miljö- och hälsokontoret, kostenheten och skolan utreder nu om de hamburgare som serverades under fredagens skollunch kan ligga bakom att ett 30-tal elever på Åbyängskolan i Gamleby insjuknade i magsjuka.

Redan under lördagen larmades skolan om det stora sjukdomsutbrottet bland eleverna:

– Föräldrarna hade kontakt under helgen kring någon aktivitet och då märkte de att det var flera barn som var magsjuka. Via Facebook uppmärksammades de på att antalet bara växte, säger Catarina Brunnberg, rektor på Åbyängskolan i Gamleby.

Matförgiftning inte konstaterat

Exakt hur många barn som blivit sjuka är inte bekräftat, men enligt uppgifter från vårdnadshavare som nått fram till skolan rör det sig om ett 30-tal elever.

Det är heller ännu inte klarlagt om det rör sig om ett ovanligt stort utbrott av vanlig vinterkräksjuka, eller om det handlar om en matförgiftning från fredagens skollunch: Hamburgare.

– Det var en ordinarie skollunch, säger Catarina Brunnberg.

Information till föräldrar

Ett flertal instanser, bland annat kommunens miljö- och hälsoinspektörer och räddningstjänsten är inblandade i utredningsarbetet under söndagen.

Från skolans sida försöker man ta reda på om de elever som anmält sjukfrånvaro redan i torsdags hade magsjuka, vilket i så fall skulle kunna utesluta matförgiftning, berättar Catarina Brunnberg.

Det är ännu oklart om skolköket kommer att hållas öppet när skolveckan börjar på måndagen. Information och rekommendationer till föräldrar kommer att ges löpande under söndagen.

– I övrigt är det 48-timmarsregeln som gäller, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.