Evas 11-åriga dotter fick på två år träffa sex nya läkare på barnpsykiatrin i Växjö. Foto: SVT

Eva kämpar för att dottern ska få rätt vård

Uppdaterad
Publicerad

Att ständigt möta nya läkare och sjuksköterskor är en stor påfrestning för en elvaåring med ADHD. Det är också ett hot mot patientsäkerheten. Det menar Eva, som kräver en och samma läkarkontakt för sin dotter.

Det har hänt att Evas elvaåriga dotter inte velat åka till barnpsykiatrin (BUP) i Växjö på grund av oro och osäkerhet inför mötet med nya läkare och sjuksköterskor. Det blir för svårt när hon vid varje besök ska dra hela sin situation med frågor om skola, mat, sömn som alltid ställs vid nybesök.

Men det mest allvarliga med flera nya läkare och sköterskor är att patientsäkerheten hotas, menar Eva. När hon för en tid sedan läste igenom dotterns journal såg hon att den senaste hyrläkaren, efter ett besök på mindre än en halvtimme, ifrågasatt dotterns diagnos.

– När vi läser efteråt ser vi att läkaren ifrågasätter om inte barnet har en vuxendiagnos istället. Det var inget han lyfte med oss föräldrar och när jag ringde för att fråga efter honom hade han ju slutat. Det gick inte att få några besked.

Anmälde till IVO

Enligt Eva kunde det ha slutat illa om ännu en ny läkare hade behandlat och medicinerat utifrån den sista journalanteckningen. Nu blev det inte så, men händelsen har inneburit oro och väldigt mycket merarbete. Eva har begärt att journalanteckningen ska raderas och hon har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som avslutat ärendet utan åtgärd eftersom ingen skada hann ske.

– Jag blev uppringd av en handläggare från IVO som förklarade att man inte går vidare med ärendet eftersom vi föräldrar upptäckte journalanteckningen och kunde ifrågasätta den i tid. Men många föräldrar kanske inte ens läser sina barns journaler och då vet de inte om det står någonting tokigt, konstaterar hon.

”Att behöva fajtas för sitt barn”

Föräldrar till barn med ADHD har mycket nog ändå, menar Eva, utan att också behöva fajtas för att barnen ska få rätt vård. Det handlar om barn som ibland äter starka mediciner. Får barnet biverkningar måste man snabbt kunna få kontakt med läkare och sjuksköterskor och det har inte fungerat.

Eva och hennes familj har nu krävt och blivit lovad en och samma läkarkontakt och kontinuitet framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.