Sexbrottsdömd präst tillbaka i tjänst

Uppdaterad
Publicerad

En präst i Kalmar län som dömts för sexuellt ofredande av en 15-årig pojke är nu tillbaka i tjänst i länet.

Ofredandet ägde rum 2013, då prästen skickade ett sms till pojken där han skrev att han hoppades att ”hamna i sängen och ha sex” med honom, skriver Barometern. Prästen hade fått kontakt med pojken genom ett konfirmandläger.

När det hela uppdagades dömdes mannen 2014 i tingsrätten till böter för sexuellt ofredande och blev av med sin tjänst. Sedan dess har han fått en prövotid på tre år av domkapitlet. Under prövotiden kan han söka tjänst som präst, vilket nu alltså lett till att han fått nytt jobb på en annan församling i länet.

– Prästen är inte anställd hos oss utan det handlar om att han vid enstaka tillfällen går in som vikarie, säger kyrkoherden i församlingen till Barometern.

Kyrkoherden säger också till tidningen att den aktuella prästen inte kommer att arbeta med barn och konfirmander och dessutom står under tillsyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.