Björn Karlsson och Andreas Cohen framför pråmen Recto Foto: Ida Svensson/SVT

Sista rycket – sedan är landets största hamnsanering klar

Publicerad

Efter över 20 års planerade är det nu bara några dagar kvar innan saneringen av hamnsbassängen i Oskarshamn är slutförd. Arbetet pågår dygnet runt.

Det rasslar och dånar när bergkrosset släpps ner i röret på pråmen och läggs på havsbottnen på exakt rätt plats enligt kartan. Pråmen styrs med fyra propellrar och det är noga uträknat var stenarna ska läggas på bottnen i hamnbassängen.   

– Vi kan lasta på 1 700 ton material på en gång och det tar 8-10 timmar att lägga ut allt, säger Björn Karlsson, platschef på Peab.

I februari startade den sista delen av den den stora hamnsaneringen i Oskarshamn. Det hade visat sig det inte räckte att bara muddra. Det fanns fortfarande föroreningar kvar i oåtkomliga områden och lösningen blev att täcka dem med bergskross i olika storlekar.

Viktigt för både hamnen och Östersjön

Kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) är glad över att projektet snart är i hamn.

– Det här betyder oerhört mycket. Vi kan säkra vår hamnverksamhet och det har också en stor betydelse för Östersjön.

För kommunens del har hamnsaneringen kostat 43-45 miljoner kronor. Hela projektet har kostat över en halv miljard kronor. Men den största delen har staten finansierat för Östersjön skull.

När allt är klart ska spridningen av miljögifter från hamnen ha minskat med 90 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer