Nu jobbar fler barnmorskor på CLV under sommaren. Foto: SVT

Sommaren ”under kontroll” för barnmorskor i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Läget på Centrallasarettet i Växjö har stabiliserats inför den fortsatta sommaren, enligt verksamhetschefen på Kvinnokliniken. Den akuta arbetssituationen har setts över och avdelningen känner att de har sommarplaneringen under kontroll.

Barnmorskor har den senaste tiden varit en bristvara i Växjö på grund av en ohållbar arbetsmiljö bland de anställda. SVT Nyheter har tidigare berättat att kritik har framkommit från barnmorskorna, som anser att läget riskerar säkerheten för de blivande mödrarna.

Maria Lundgren är verksamhetschef på Kvinnokliniken på Centrallasarettet i Växjö, CLV. Hon säger att det just nu finns pass där det är underbemannat, men att avdelningen jobbar för att ha tillräcklig personal hela tiden.

– Det finns fem olösta pass i slutet av juli. I övrigt har vi löst sommaren, säger hon.

Stänger avdelning för att ge mer stöd

För att ytterligare råda bot på eventuella problem och stärka verksamheten, kommer famlije-BB att stänga till förmån för vanliga BB på lasarettet.

– Vi kommer att erbjuda stöd, vård och uppföljning på amnings-och återbesöksenheten måndag till söndag, säger Maria Lundgren.

Antalet planerade kejsarsnitt kommer att begränsas till ett om dagen.

– Om vi behöver hänvisa till ett annat BB ordnar vi det. I regel har vi aldrig fullt på alla förlossningsavdelningar i regionen, utan vi turas om att hjälpas åt. För i grund och botten vill vi att alla ska känna sig trygga, understryker Maria Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.