Sofia Jensdotter är en av de 31 barnmorskor som kräver förändring i arbetsmiljön. Foto: Privat/TT

31 barnmorskor med sylvass kritik mot Region Kronoberg: ”De riskerar patientsäkerheten”

Uppdaterad
Publicerad

31 barnmorskor riktar i en lång rad punkter skarp kritik mot Region Kronoberg. Bland annat menar de att ledningen agerat på ett olagligt vis förra sommaren. En oro finns att även denna sommar blir tuff.

Konflikten mellan barnmorskorna på förlossningen i Växjö och sjukhusledningen är långt ifrån slut. I en skrivelse som 31 barnmorskor står bakom menar man att arbetsmiljön är ohållbar – ”Vår ork är snart slut”, skriver de.

Sommaren 2017 fick majoriteten av barnmorskorna en semestervecka indragen – beskedet kom bara någon vecka innan deras semesterperiod startade.

Krisen på BB i Växjö

”Region Kronobergs åtgärd var kortsiktig, ohälsosam och olaglig”, skriver de med tanke det plötsliga beskedet.

När SVT Nyheter Småland söker företrädare för Region Kronoberg hänvisar regionen till en överenskommelse mellan Vårdförbundet och Region Kronoberg där de som fick sina semestrar indragna 2017 fått ekonomisk ersättning i efterhand.

Äventyrar patientsäkerheten

Enligt barnmorskorna ser dock bemanningssituationen inför sommaren 2018 ännu sämre ut än inför sommaren 2017. Även i år kommer en semestervecka blir indragen och två av sex förlossningsrum kommer att stängas under nio veckor. Det är ohållbart för barnmorskorna och äventyrar patientsäkerheten, menar man.

För att lösa barnmorskesituationen har Regionen hyrt in personal för stora summor. Och för att klara verksamheten menar barnmorskorna att det krävs cirka 45 anställda – i dag ligger siffran på knapp hälften.

Sofia Jensdotter är barnmorska i Växjö. Foto: Privat

Kräver permanent arvode

– Man ställs ofta inför tuffa situationer, då är det tryggt att ha kollegor man känner. Det blir inte samma kontinuitet med hyrpersonal. Det skapar en oro, säger Sofia Jensdotter, en av de 31 barnmorskorna, till SVT.

Vidare menar de att ledarskapet för gruppen varit bristande och att de saknar stöd och förståelse genom hela situationen.

Konkret kräver de minst en barnmorska per födande kvinna och att det tillfälliga arvode de får i dag blir permanent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet