Annika Laine Tigerhielm, centrumchef för barn-, kvinno- och kirurgi Foto: SVT

Efter BB-kaoset i Växjö – så är läget inför sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Läget inför den här sommaren på förlossningen i Växjö är lugnare än förra året, menar Region Kronoberg. I år erbjuds barnmorskorna tre veckor sammanhängande semester och planeringen av sommarschemat anses vara bättre.

Bristen på barnmorskor och situationen på förlossningen i Växjö har SVT Nyheter Småland rapporterat om tidigare och förra sommaren fick ett antal medarbetare på kvinnokliniken sin semester återkallad. Återkallandet skedde inte på ett riktigt sätt och Region Kronoberg och Vårdförbundet kom överens om att berörda personer fick ersättning för det.

Inför sommaren 2018 är läget annorlunda.

Krisen på BB i Växjö

– Alla har tre veckor sammanhängande semester. Efter ordinarie semesterperiod får man en vecka till. Vi är nöjda med planeringen som är gjord, det är viktigt att erbjuda semester. Erfarenheten från förra året vill vi inte göra om, vi fick riva upp hela semesterplaneringen, vi vill fokusera på att hitta en lösning, säger Annika Laine Tigerhielm, centrumchef för barn-, kvinno,- och kirurgi.

Nyanställd personal

Det finns flera anledningar till varför situationen förbättrats.

– Vi har anställt nyutexaminerade barnmorskor som blivit klara med sin utbildning, vi har barnmorskor som varit föräldralediga som kommer tillbaka.

Det pågår också utbildningar inom Region Kronoberg där sjuksköterskor utbildar sig till barnmorska under 1,5 år med full lön.

Förlossningsrum kan stängas

Men det går inte att utesluta att förlossningsrum kan stängas under sommaren.

– Det blir en daglig bedömning, vi har ett beräknat antal mammor som ska komma och föda, men vi vet inte exakt dag. Beroende på inflöde av mammor görs en daglig bedömning utifrån hur mycket personal finns, det kan bli aktuellt att hänvisa till andra förlossningar. Men så är det året runt, det gäller inte bara sommaren.

Men allt är inte frid och fröjd på förlossningen.

– Vi har gjort en arbetsmiljökartläggning under våren och där ser vi att vi måste vidta åtgärder. Jag är glad att vi är där vi är, men vi har mycket arbete framför oss, att medarbetare trivs att gå till jobbet, kunna behålla medarbetare och bra arbetsmiljö, avslutar Annika Laine Tigerhielm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet