Linn Vall är barnmorska och skyddsombud på förlossningen vid centrallasarettet i Växjö. Foto: SVT/TT

Alla förlossningsrum öppna igen – havande skickas ändå vidare

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnade de två förlossningssalarna som varit stängda under fyra veckor i sommar på Växjö lasarett, men läget är fortsatt ansträngt.

Under de fyra veckorna, mellan den 17 juli och den 9 augusti, har det fötts 138 barn på förlossningen i Växjö. Under perioden har totalt 17 patienter blivit hänvisade till ett annat landsting för att föda sina barn där.

Läs mer: Förlossningsrum stängs efter konflikt mellan barnmorskor och ledning

Krisen på BB i Växjö

Läget på förlossningen har varit mycket tufft under sommaren. Linn Vall jobbar som barnmorska på förlossningen i Växjö, men hon är också skyddsombud på arbetsplatsen och har under sommaren haft tät kontakt med sina kollegor.

– Situationen har varit fruktansvärd i sommar. De två förlossningssalarna som skulle varit stängda har vi ibland varit tvungna att öppna när det kommit patienter. Vi har inte hunnit ta några raster, vi har blivit beordrade att jobba övertid. Det har varit mycket stress när vi sprungit mellan rummen, säger barnmorskan Linn Vall.

Men sjukhusledningen tycker att sommarens bemanning har fungerat bra utifrån förutsättningarna.

Hänvisningar kommer fortsätta

Nu är semesterperioderna slut och det blir åter normal bemanning på förlossningen, men det kommer enligt Linn Vall inte innebära att födande kvinnor kommer sluta hänvisas till andra landsting. 

– Hos oss är inte det här bara ett sommarproblem. Vi saknar många barnmorskor året runt eftersom vi har för låg grundbemanning. Vi kommer behöva fortsätta att hänvisa patienter till andra landsting. Kanske inte i samma utsträckning som nu i sommar, men det kommer fortsätta, säger Linn Vall.

Svårt med återhämtning

Eftersom det råder brist på barnmorskor tror Linn Vall också att det kommer att bli svårt att få återhämtning efter sommarperioden, som hon beskriver som fruktansvärd. 

Vi har tidigare berättat att barnmorskorna vill ha 5000 kronor mer i grundlön för att lösa bemanningen på längre sikt, men det är något som sjukhusledningen sagt blankt nej till.

– Vi barnmorskor känner oss trötta och uppgivna, säger Linn Vall.

Under hela 2017 har hittills 26 patienter fått föda på andra förlossningsavdelningar i bland annat Helsingborg, Värnamo och Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet