Vårdförbundet: ”Fortsatt problem med bemanningen”

Uppdaterad
Publicerad

Bemanningsläget inför sommaren är fortsatt ansträngt på förlossningen vid Centrallasarettet i Växjö. Det säger Anna Seiborg Kidell som är ordförande i Vårdförbundet Kronoberg. Samtidigt är hon positiv till att planeringen av sommarens semestrar är bättre i år.

Efter förra sommarens bemanningsproblem då beviljade semestrar återkallas, beskriver ledningen i Region Kronoberg läget inför den här sommaren som lugnare.

Men ordförande för Vårdförbundet Kronoberg håller bara delvis med.

– Vi har fått vara delaktiga på ett annat sätt den här gången vad det gäller planering av semestrar men bemanningsläget är inte bättre, säger Anna Seiborg Kidell.

Inte lyckats rekrytera

Enligt Anna Seiborg Kidell  har det sedan förra sommaren slutat tio barnmorskor på förlossningen vid Centrallasarettet i Växjö och regionen har endast lyckats rekrytera en halvtidstjänst. De övriga har ersatts av hyrpersonal.

Centrumchef för barn- kvinno- och kirurgi, Annika Laine Tigerhielm beskriver dock läget inför den här sommaren som lugnare och säger att regionen anställt nyutexaminerade barnmorskor.

– Bemanningssituationen är allvarlig för de nya behöver ju ha en erfaren kollega och det finns en maxnivå för hur mycket hyrpersonal verksamheten kan ta in, säger Anna Seiborg Kidell.

Oro inför sommaren

För att personalen ska få en sammanhängande ledighet i sommar så har semesterperioden förlängts och gäller nu från maj till september. När det gäller vila och återhämtning så håller Vårdförbundets ordförande med om att semestern är bättre planerad i år än förra året.

– Så om man verkligen behöver fyra veckor i sträck så ska man kunna erbjuda det alternativet och det har också någon kunnat få.

Men samtidigt säger hon att minnet från förra sommarens ansträngda läge på förlossningen finns kvar.

– Det finns absolut en oro inför den här sommaren för det finns dom som inte har återhämtat sig sedan förra sommaren som ju fortfarande är i färskt minne. Personal känner oro för att de veckor de är i arbeta kommer innebära en tuff arbetsbelastning.

Under maj månad har förlossningen i Växjö haft ett högt tryck och födande kvinnor har hänvisats till andra sjukhus.

– När vi hänvisar så är vi ju beroende av att det finns plats på närliggande sjukhus. Men den födande kvinnan kan ju vara i ett läge där hon inte kan skickas vidare och måste föda här och då står vi med den bemanning vi har och måste lösa det, säger Anna Seiborg Kidell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet