Pontus Juhlin, HR-chef säger nej till barnmorskornas krav på en permanent löneförhöjning på 5000 kronor i månaden. Foto: SVT

Barnmorskornas chef: ”Personalbristen inte ett hot mot patientsäkerheten”

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg går nu ut och kommenterar det öppna brev som 31 barnmorskor skrivit. Barnmorskorna ger regionen svidande kritik för de brister de menar hotar patienternas säkerhet. De känner stor oro inför den kommande sommaren och säger att situationen nu är värre än inför sommaren 2017.

Det var under tisdagskvällen barnmorskorna gick ut med sitt öppna brev som innehåller kraftig kritik mot Region Kronoberg.

Konflikten mellan barnmorskorna och Region Kronoberg blossade upp inför sommaren 2017 och enligt barnmorskorna ser bemanningssituationen inför sommaren 2018 ännu sämre ut.

Krisen på BB i Växjö

Även i år kommer en semestervecka bli indragen och två av sex förlossningsrum kommer att stängas under nio veckor. Det är ohållbart för barnmorskorna och äventyrar patientsäkerheten, skriver barnmorskorna i sitt brev.

Men Pontus Juhlin, HR-chef inom hälso- och sjukvården vid Region Kronoberg, håller inte med om att patientsäkerheten skulle vara hotad.

– Även förra sommaren hade vi en väldigt ansträngd situation på kvinnokliniken men så vitt vi kunnat se har det inte gått ut över patientsäkerheten, säger han.

Kommera att tvingas dela upp sina semesterar

Barnmorskorna har länge tryckt på att högre löner skulle stoppa det stora tapp av personal som bland annat Region Kronoberg råkat ut för.

Kommer de att få de 5000 kronor permanent mer i månaden som de kräver?

– Nej, det har vi sagt nej till. Vad vi sagt ja till är ett tillfälligt tillägg på 3000 kronor i månaden, säger Pontus Juhlin.

Ett tillägg som enligt Region Kronoberg skulle gälla till och med december 2019.

När det gäller bemanningen inför sommaren, hur stora luckor har ni?

– Alla scheman är inte lagda ännu men vi har inte så många barnmorskor som vi skulle vilja ha så det kommer att bli en utmaning. Vi kommer sannolikt inte att kunna erbjuda alla medarbetare fyra semeserveckor i rad, säger Ponus Juhlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet