Förlossningsrum stängs efter konflikt mellan barnmorskor och ledning

Uppdaterad
Publicerad

Krisen på BB i Växjö blir allt djupare. Striden mellan barnmorskorna och sjukhusledningen gör nu att två förlossningsrum stängs i sommar och födande kvinnor kommer att behöva hänvisas till andra landsting.

Sommaren rycker allt närmare och läget mellan barnmorskorna och sjukhusledningen är minst sagt låst. I ett brev till barnmorskorna berättar sjukhusledningen nu att förlossningssalar kommer att stängas.

SVT Nyheter Småland har fått ta del av brevet, där centrumchef Annika Hull Laine skriver att problemen med den otillräckliga bemanningen inför sommaren gör att två förlossningsrum kommer att hållas stängda under veckorna 25-30.

Krisen på BB i Växjö

”Ytterligare en åtgärd blir att regionen kommer att kontakta närliggande landsting och regioner och informera om att vi kommer att behöva hänvisa födande kvinnor under sommaren”, skriver Annika Hull Laine i brevet.

Vill ha 5 000 kronor mer i månaden

Som SVT Nyheter Småland tidigare berättat är 200 arbetspass på BB/förlossningen vid lasarettet i Växjö obemannade i sommar och barnmorskornas krav för att frivilligt gå in och arbeta extra för att fylla dessa pass är att barnmorskors grundlöner höjs med 5 000 kronor i månaden.

Sjukhusledningen har sagt blankt nej till att höja grundlönerna och hade i tisdags kallat barnmorskorna till ett möte. Det mötet sa barnmorskorna i sin tur nej till att delta i och de står kvar vid sitt krav på höjd grundlön.

Tycker att bemanningen missköts

En barnmorska säger till SVT Nyheter Småland att de under lång tid varnat för att lönerna är för låga för att kunna locka nya barnmorskor in i yrket. Och att situationen hittills räddats av att barnmorskorna frivilligt ställt upp och hoppat in för att täcka upp tomma pass.

– Nu blir det plötsligt väldigt tydligt att den här verksamheten under lång tid byggt på frivilligt arbete”, säger en av barnmorskorna, som vill vara anonym, till SVT Nyheter Småland.

I Växjö finns sex förlossningsrum. Två av dessa ska alltså stänga i sommar och enligt barnmorskan har det aldrig hänt förr att man stängt över sommaren.

Enligt henne har ledningen nu börjat beordra in personal för att fylla luckor.

– Detta är ett kvitto på hur misskött bemanningen av barnmorskor är på BB och förlossningen, säger barnmorskan.

Klart nej till höjd grundlön

Annika Hull Laine skriver i sitt brev till barnmorskorna att hon och sjukhusledningen tycker att de genom sina långsiktiga lösningar går barnmorskorna till mötes.

När det gäller kravet på höjd grundlön nu skriver hon dock:

”Detta krav som ställts av er kring grundlönen kommer inte arbetsgivaren att tillmötesgå”

Löneläget för en barnmorska

Enligt Vårdförbundets enkät som gjordes i augusti 2016 är medellönen för samtliga barnmorskor 34 300 kronor. Medellönen för barnmorskor i Kronobergs län är 33 400 kronor.

Med lön menas grundlön, inklusive fasta tillägg, men exklusive rörliga tillägg som OB eller jour.

Källa: Vårdförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet