Foto: Arkiv

Unik situation – 200 BB-pass är obemannade

Uppdaterad
Publicerad

Inför sommaren är fortfarande 200 pass obemannade på BB/förlossningen på lasarettet i Växjö.

– Så här har det inte sett ut tidigare. Det är värre än förra året. Då var det 150 pass som stod obemannade innan sommaren, säger Camilla Ivarsson Vårdförbundet i Kronoberg. 

Förra sommaren tog barnmorskor extrapass för att lösa situationen på BB/förlossningen i Växjö. Det togs även in personal från bemaningsföretag.

Krisen på BB i Växjö

Ville ha mer i lön

Men i år har barnmorskorna gått ut och krävt en löneförhöjning med 5000 kronor för att de ska ta några extrapass under sommaren. På torsdagen mötte de region Kronobergs ledning och fick klart för sig att de inte kommer få i genom sina krav.

– De här barnmorskorna tog extrapass förra sommaren. De har jobbat jättemycket under lång tid och man kan inte vända ut och in på sig själv under hur länge som helst. Då blir det patientosäkert, säger Camilla Ivarsson. 

Beordra sista väg

Hon menar att det nu är upp till arbetsgivaren hur situationen ska lösas. 

– En sista åtgärd är att arbetsgivaren beordrar in personal och då får den som går in mer än sin vanliga lön. Personalen måste då infinna sig, men det kan bara arbetsgivaren göra  i nära anslutning till passet, säger Camilla Ivarsson.

”Har ingen egen personal”

Från regionens håll bekräftar att 200 pass är obemannade inför sommaren.

– Det är inget ovanligt att det inför en sommar när personal ska ha semester har ett hundratal pass som är obemannade. Det som är ovanligt här är att vi inte har egen personal som kan gå in och ta de extra arbetspassen, säger Annika Hull Laine som är centrumchef på Region Kronoberg. 

Löneläget för en barnmorska

Enligt Vårdförbundets enkät som gjordes i augusti 2016 är medellönen för samtliga barnmorskor 34 300 kronor. Medellönen för barnmorskor i Kronobergs län är 33 400 kronor.

Med lön menas grundlön, inklusive fasta tillägg, men exklusive rörliga tillägg som OB eller jour.

Källa: Vårdförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet