Foto: SVT

Barnmorskor besvikna efter möte

Uppdaterad
Publicerad

Dagens möte mellan barnmorskor i Växjö och sjukhusledningen slutade i oenighet. Det blir ingen löneförhöjning på 5.000 kronor. ”Vi är inte glada”, säger barnmorskorna.

De 40 barnmorskorna som jobbar på BB/förlossningen på Växjö lasarett gjorde ett utspel för drygt två veckor sedan och krävde 5.000 kronor i höjd grundlön.

I dag höll de sitt första möte med sjukhusledningen.

Krisen på BB i Växjö

– Vi är inte glada, säger barnmorskorna till SVT Nyheter Småland direkt efter mötet.

Nej till högre lön

8 av 42 barnmorskorna som är med i uppropet gick på mötet med ledningen. Barnmorskorna beskriver mötet, som tog 1,5 timme, som samlat.

– Vi förde en diskussion.

Men sjukhusledningen går inte med på höjd grundlön. Region Kronoberg säger att de genomför satsningar på bland annat barnmorskor och sjuksköterskor. Ett bonussystem som ger mer pengar för arbetspass på obekväm tid införs 1 maj.

”Vi möter kraven”

Personal kan få extra ersättning om man skjuter på sin semester och för varje nattpass en anställd har arbetat får man fyra timmar betald ledighet för att hinna återhämta sig.

– Med satsningar vi gör möter vi kraven. Det enda kravet vi inte möter är att barnmorskorna vill ha det på sin grundlön. Det går inte att ett landsting eller region lyfter ur en yrkeskategori och höja med stor löneökning på grundlönen. Vi  har valt att satsa på bemanning som jobbar dygnet runt, säger Annika Hull Laine som är centrumchef på Region Kronoberg.

Men den förklaringen köper inte barnmorskorna som vill ha en högre grundlön för att locka mer personal och göra yrket attraktivt.

– De står kvar vid sina beslut. Vi möttes inte riktigt i diskussionen.

– De anser att de ger oss en massa förmåner och att vi ska vara nöjda med det. Men vi anser att vi är för få barnmorskor och att vi måste få upp grundlönen.

”Vägrar extrapass”

Region Kronoberg har stora problem att bemanna sommarens kärnverksamhet. Barnmorskorna är eftertraktade.

– Vi kommer inte att ta extrapass i sommar. Vi kommer inte att hjälpa regionen att lösa deras problem genom att jobba extra.

SVT Nyheter Småland har sökt Annika Hull Laine som centrumchef för Kvinnokliniken, som var med på mötet från ledningen sida, utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet