Tord Olsson som är före detta sjökapten blev ögonvittne till grundstötningen. Han kan se fartyget från sin veranda. Foto: SVT

Ögonvittnet: ”Kustbevakningen behöver ha bättre koll”

Publicerad

Fraktfartyget Makassar Highway kontaktades aldrig av Kustbevakningen trots att det körde med ändrad kurs i nästan fyra timmar mot land. Före detta sjökaptenen Tord Olsson riktar kritik mot Försvarsmaktens och Kustbevakningens övervakningssystem som aldrig larmade om fartygets kursändring.

– Det är fruktansvärt många båtar ute i Östersjön men större fartyg som Makassar Highway borde man se. Det är ett stort fartyg som var på väg åt fel håll och det är ingen som reagerade, säger Tord Olsson, före detta kapten och bosatt i Flatvarp vid Norra Tjust skärgård utanför Loftahammar.

Felnavigerade

MarineTraffic, en sida på internet som visar all sjötrafik i Östersjön, hittar Tord Olsson information om fartygets ändrade kurs. Han kan konstatera att fartyget körde mot land i nästan fyra timmar.

– Ett fartyg har rätt att välja sin väg men varför fartyget kommer nära land och inte korrigerar sin kurs får pågående utredning visa. Om det beror på ett tekniskt haveri, personer som druckit alkohol eller bristande kunskap, säger Per-Åke Eriksson, stationschef på Kustbevakningen i Västervik.

Ingen kontakt med fartyget

Fartygets besättning hävdar att de haft kommunikationsproblem och ville därför komma närmare land.

Men faktum kvarstår att fartyget kunnat köra mot land i nästan fyra timmar utan att någon slog larm. Ett övervakningssystem finns till hands men trots det har ingen på Kustbevakningen kontaktat fartyget, helt enkelt för att man inte upptäckte att det körde åt fel håll.

– Det finns möjlighet att utnyttja systemet bättre men det handlar om kostnader och i slutändan om resurser. Det här visar på att det finns saker att förfina och detta blir en bra fråga för haverikomissionen att titta på. Myndigheterna behöver fundera på varför detta uppstår, säger Per-Åke Eriksson.

Ser fartyget från bostaden

Före detta sjökapten Tord Olsson ser det grundstötta lådliknande fraktfartyget från sin veranda och han lär ha den utsikten de närmaste dagarna. Kustbevakningens första undersökning av fartyget tyder på att skadorna är allvarliga och dykare ska undersöka skadorna med hjälp av kamera.

Tord Olsson tar fram sin kikare och riktar den mot fartyget som ser ut att ha fastnat rejält i berget under vattnet.

– Hade det varit ett tankfartyg istället så kanske vi hade haft hur mycket oljeutsläpp som helst här ute. Vi behöver ha bättre koll tycker jag, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet