Elin hjälper kvinnor med bristningar

Uppdaterad
Publicerad

Numera får alla kvinnor som drabbats av allvarliga förlossningsskador möjligheten att besöka en sjukgymnast på Växjö och Kalmar lasarett.

Alla nyblivna mammor som har drabbats av så allvarliga bristningar att de har behövt opereras efter sin förlossning får i dag rehabilitering i form av sjukgymnastik. På Växjö lasarett är det sjukgymnasten Elin Lund som ringer upp kvinnorna någon vecka efter förlossningen.

– Vi går igenom vad kvinnan upplever för besvär, det kan handla om smärta eller svårt att hålla inne gaser, avföring eller urin, säger Elin Lund.

Förlossningsskador

Rehabiliteringen går framförallt ut på att stärka musklerna i bäckenbotten med hjälp av knipövningar.

– Jag undersöker kvinnorna för att känna på musklerna och sedan lägger jag upp ett träningsprogram. De flesta blir återställda men det beror på hur stor skadan är och hur mycket man själv tränar.

Träning innan förlossning

Hittills är Elin Lund den enda sjukgymnasten i Växjö som är specialiserad på förlossningsskador. I snitt tar hon emot två kvinnor per vecka.

– Det har funkar bra än så länge, men det hade såklart varit bra om fler sjukgymnaster hade jobbat inom området för att bredda och sprida kunskapen ännu mer, säger hon.

Elin Lund vill även framhålla vikten av förebyggande träning och hon tror att kontakten med sjukgymnaster behövs i ett tidigare stadium.

– Jag tror att vi skulle kunna bidra ännu mer. Vi hade behövt hjälpa till med träning under graviditeten eftersom det kan förebygga förlossningsskador. Ju tidigare man hittar sina bäckenbottenmuskler och lär sig hur man ska träna dem, desto bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet