Sjuksköterskors arbetsmiljö blir fall för Arbetsmiljöverket

Publicerad

Vårdförbundets huvudskyddsombud anmäler arbetssituationen på en medicinavdelning på Länssjukhuset i Kalmar till Arbetsmiljöverket.

Huvudskyddsombudet skriver att situationen påtalats för arbetsgivaren, men att arbetsgivarens reaktion inte bedöms tillräcklig. 

Kritiken handlar bland annat om platsbrist på avdelningen som skapar stress och oro hos personal och patienter. Dessutom anser personalen att lönerna bör höjas för att göra arbetsplatsen mer attraktiv och för att situationen är så pressad. Vidare anser personalen att arbetsbelastningen är för hög och att det råder personalbrist. Ett stort intag av hyrpersonal menar de leder till att patientsäkerheten inte kan garanteras.

Arbetsgivaren har svarat på personalens skriftliga kritik och angett att man bland annat ska se över möjligheten till fasta scheman och tidigarelägga en skyddsrond som ska ha fokus på balansen mellan krav och resurser. Men då huvudskyddsombudet inte anser att de föreslagna åtgärderna är tillräckliga för att arbetsmiljön ska förbättras vänder man sig nu till Arbetsmiljöverket för hjälp i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.