Förtroendet för Tomas Eneroth har skadats enligt flera källor inom S i Kronoberg. Foto: SVT

Skadat förtroende för Eneroth (S) i Kronoberg efter tafsanklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för infrastrukturminister Tomas Eneroth har blivit skadat efter att han anklagas för att ha tagit en partikollega på rumpan. Det uppger S-källor till SVT och till Sveriges Radio Ekot.

Händelsen har skadat förtroendet för ministern, som var Kronobergs toppnamn på riksdagslistan förra valet, enligt flera källor till Sveriges radio. Detta bekräftas av socialdemokrater som SVT Nyheter Småland pratat med.

– Förtroendet är skadat. Inte bara för att han tog någon på rumpan, utan för den röran han ställt till med, säger en källa till SVT.

– Det har inte ökat mitt förtroende för honom, den här händelsen, säger en annan.

Distriktsordföranden Robert Olesen (S) har tidigare sagt till Smålandsposten att han är både ”besviken och förbannad” på Tomas Eneroth.

Polisanmäld

Infrastrukturminister Tomas Eneroth har blivit polisanmäld efter händelsen. Åklagaren Maria Sterup har på torsdagen ännu inte fattat beslut om förundersökning ska inledas.

Händelsen inträffade på ett hotellrum i anslutning till Socialdemokraternas partikongress i Göteborg i november. Då ska Eneroth när han hälsade på en kvinnlig partikollega ha strukit henne över ryggen och rumpan, något som Eneroth erkänt men menat att all opassande beröring skett oavsiktligt.

Förutom kvinnan som ska ha utsatts, blev händelsen bevittnats av en annan partikollega.

Partiledning duckar frågan om förtroende

Partisekreterare Tobias Baudin har tidigare uppgett till SVT att frågan om förtroendet för Tomas Eneroth bör riktas till hans lokala partiorganisation i Kronoberg.

”...politik handlar om förtroende och hur det här påverkar är en fråga för de som gett förtroendet, bland annat den lokala organisationen”, skrev han i ett sms den 18 november.

Socialdemokraterna i Kronoberg har tidigare endast hänvisat till att förtroendefrågan hanteras av den lokala valberedningen som fastställer riksdagslistan från länet.

”Kvinnor förväntas ta hänsyn”

SVT har varit i kontakt med kvinnan som utsattes, hon vill inte ställa upp på en intervju. Men hon har godkänt att SVT publicerar ett inlägg på sociala medier som skrevs tidigare i veckan.

– Kvinnor förväntas alldeles för ofta att ta hänsyn till konsekvenserna. Efterspelet av ett anonymt krogtafs är förhållandevis enkla och de personliga konsekvenserna få. Efterspelet av en likadan tafsning men från kollega, högt uppsatt person eller familj är mycket svårare, skriver hon.

SVT har sökt S distriktsordförande i Kronoberg Robert Olesen för en kommentar under dagen, utan framgång.

SVT har också sökt Tomas Eneroth vars pressekreterare hänvisar till Eneroths tidigare kommentarer:

”På väg bort till min flickvän som satt någon meter därifrån hälsade jag på en kvinna med att, som jag menade och uppfattade det, lägga handen på ryggen på henne. Det hela gick på några sekunder och jag tänkte inte vidare på det.”

På frågan om Eneroth anser att polisanmälan förändrar situationen uppger hans pressekreterare att inget har förändrats och att Tomas Eneroth arbetar vidare som vanligt och deltog i dagens regeringssammanträde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.