Att ta emot flyktingar i sitt hem – här är terapeutens råd

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett intresse från människor om att öppna sina hem och ta emot flyktingar från krigets Ukraina. Människor hör av sig till hjälporganisationer och erbjuder sängplats i hus och lägenheter. Och den person som gör det, kan komma att möta en människa i kris.

Torbjörn Lundholm är samtalsterapeut i Region Kalmar län och delar med sig av sina erfarenheter när det handlar om att möta människor i kris.

– Många gånger handlar det om väldigt vardagliga och enkla saker, som att göra saker tillsammans. Som att gå ut och gå, eller träna tillsammans. Det är väldigt enkelt och det hjälper, säger han.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Viktigt med rutiner

– Prata inte för mycket om kriget, för det skapar också stress. Medan vardagliga saker som läxläsning och samtal om vardagliga saker skapar lugn och trygghet.

Han tror dock att de flesta som kommer nu mår ganska bra. I alla fall till att börja med.

– För att de har klarat sig. Sedan kommer de att få tankar och funderingar på hur det kommer att bli sedan.

Olika faser i processen

Bland annat kan tankegångar handla om att hemlandet är förstört.

– Vad som ska hända när kriget är slut. Vart ska personen kunna ta vägen då. Stanna eller återvända. Finns det något att återvända till, eller handlar det om att bygga upp ett nytt liv och skapa en ny framtid?

Torbjörn Lundholm pratar om migrationsstressen som består av tre faser.

– När man flyr, är en kris. När man kommer till ett nytt land, en annan kris och den tredje krisen är att bygga upp ett nytt liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet