Foto: Bertil Ericson / TT

Skickade mat över halva Sverige utan tillstånd – nu sätter Nybro kommun stopp

Publicerad

Ett företag i Nybro förbjuds att leverera mat med animaliskt ursprung till kommuner som inte gränsar till Nybro. Enligt företaget skickar de enbart mat till kommuner i södra Sverige, men Nybros egen utredning har visat att de har vunnit upphandling på att leverera mat ända till Umeå. Dessutom i betydligt större omfattning än vad de uppgett.

Företaget producerar portioner till bland annat asylboenden över hela landet. Till Nybro kommun har de sagt att de levererar mellan 150 och 300 portioner om dagen. Men Nybro kommun har efter kontroller med både Migrationsverket och Umeå kommun visat att det rör sig om mångdubbelt fler portioner, närmare bestämt upp emot 1900 portioner per dag.

Kollade avtal med Migrationsverket

Kommunen har kunnat styrka att det rör sig om så många portioner genom att de fått ta del av avtal som företaget tecknat med både Umeå kommun och Migrationsverket.

Eftersom företaget inte har kommit in med korrekt information om hur mycket och hur långt i väg de skickar sin mat, har Nybro kommun nu förbjudit företaget att bedriva livsmedelsproduktion med obearbetade animaliska produkter. Företaget har enligt kommunen inte en verksamhet som stämmer med de tillstånd de har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.