Skillnader mellan kommunerna när de rustar för klimatförändringar

Uppdaterad
Publicerad

Planera för att bygga en skyddsvall är ett exempel på hur en kommun kan förbereda sig för klimatförändringar, men vår enkät visar att kommunerna kommit olika långt.

Den enkät som SVT Nyheter Småland gjort och där 16 kommuner i Kalmar och Kronobergs län svarat, visar på stora skillnader mellan hur långt kommunerna kommit med sitt klimatarbete.

Flera av de kommuner som svarat säger att de inte budgeterat för ett klimatanpassningsarbete. Vissa av dem reserverar sig dock med att det finns pengar att söka till specifika klimatanpassingsprojekt.

#vårtklimat – Småland

– Vi har ingen särskild budget för klimatanpassning men vi tar kostnader i våra pågående planeringsprojekt, svarar exempelvis Borgholms samhällsbyggnadschef Göran Borgö i ett mail.

Arbetet är påbörjat

Samtidigt uppger i stort sett alla kommuner som svarat att de påbörjat sitt klimatanpassningsarbete, men det skiljer sig stort mellan de insatser som gjorts.

I Växjö har man kommit långt. Där ska klimatanpassningen vara en del av den dagliga planeringen. I en enkätundersökning som presenterades i maj i år placerade sig Växjö också på en hedrande tredjeplats i hela landet.

Flera kommuner i Kronobergs län, bland annat Uppvidinge och Markaryd, uppger att de avvaktar en ansökan om EU-pengar, som görs i samarbete med Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Översvämningar största hotet

Överlag är det översämningar som anges som det största hotet mot kommunerna. I inlandet främst genom skyfall, vid kusten även på grund av havsnivåhöjning. Många åtgärder handlar därför om att säkra vattenförsörjning och att hantera stora dagvattenflöden. Återigen ligger Växjö långt framme, med öppna dagvattenssystem och till exempel en lågt liggande fotbollsplan som används som vattenmagasin vid översvämning.

Även Mörbylånga på Öland har ett långt framskridet arbete, med planer på en strandvall som ska skydda vid höjning av havsnivån.

Ett område som skiljer ut sig något är norra Kalmar län, där de geologiska förutsättningarna gör att risken för skred är stor vid skyfall och översvämningar. I Västerviks kommun gör man därför en skredinventering för att undersöka hur stor risken är för att det ska bli skred i området, hur stora skreden skulle kunna bli och hur det i så fall skulle drabba de boende.

Ett annat hot som framför allt inlandskommunerna trycker på är värmeböljor, något som slår hårt mot exempelvis äldreboenden.

Enkät om klimatanpassning

Samtliga kommuner inom Kronobergs och Kalmar län tillfrågades om sitt klimatanpassningsarbete. Frågorna berörde om kommunen budgeterat för klimatanpassningar och vilka åtgärder som genomförts och planeras.

Fyra kommuner har vid publiceringstillfället inte besvarat enkäten. De fyra är Högsby, Mönsterås, Oskarshamn och Torsås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat – Småland

Mer i ämnet