Arbetsförmedlingens lokaler i Lessebo. Annika Wallenskog, SKL:s chefsekonom. Foto: TT

Småkommuner hårt drabbade när Arbetsförmedlingen skär ner

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens nedskärningar slår hårt mot småkommuner som tagit emot många flyktingar. Det säger Annika Wallenskog, SKL:s chefsekonom och nämner Lessebo kommun som ett exempel.

I mitten av oktober presenterade SKL, Sveriges kommuner och landsting, en ny rapport som visade att många kommuner står inför ekonomiska utmaningar. Bland orsakerna finns vikande konjunktur och växande befolkning, men den ojämna fördelningen av mottagandet av flyktingar påverkar också vissa kommuner.

 – Om vi tittar på hela Sverige så finns det ingen stor påverkan på kommunernas ekonomi kopplat till migration, men den skeva fördelningen gör att vissa kommuner har det riktigt tufft, säger hon. 

”Slår väldigt hårt”

Enligt SKL rör det sig om mellan 15 och 25 kommuner som har en tuff ekonomi på grund av att de tagit emot många nyanlända. Dessutom påverkas kommunerna också mycket av Arbetsförmedlingens neddragningar, enligt SKL:s chefekonom.

– När arbetsförmedlingen inte bara lägger ner sina kontor utan även sina arbetsmarknadsprogram, så slår det väldigt hårt mot just de här kommunerna som typ Lessebo, säger Annika Wallenskog.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: TT

Arbetsförmedlingen i stor omställning 

Under 2019 har över 130 lokalkontor lagts ner. I Kalmar och Kronobergs län förlorade tio orter sina kontor och Lessebo var en av dem. 

Arbetsmarknadspolitiken ska reformeras och tanken är att privata alternativ ska ta över och stå för själva insatserna för att matcha arbetssökande.

I slutet av oktober presenterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) en rad åtgärder. Regeringen vill bland annat undersöka om kommuner kan ta över Arbetsförmedlingens roll att stötta människor som har svårt att få jobb. 

– Det vi måste säkerhetsställa är att vi inte har några vita fläckar. Nu kommer en utredning titta på om det är rättssäkert, om det finns juridiska förutsättningar för att kommunerna ska kunna vara aktörer och leverera insatser åt Arbetsförmedlingen, sa Eva Nordmark (S) i en intervju i Aktuellt den 30 oktober. 

Arbetsförmedlingens kontor som stänger i Kalmar och Kronobergs län

Borgholm

Färjestaden

Mönsterås

Emmaboda

Nybro

Markaryd

Tingsryd

Uppvidinge

Alvesta

Lessebo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.