Arkivbild Foto: TT

Skola i Växjö kommun utredde inte kränkning

Publicerad

Barn- och elevombudet har granskat en skola i Växjö kommun och funnit att skolan inte gör tillräckligt för att motverka kränkande behandling. Myndigheten har beslutat att ansvariga nu måste göra förbättringar i verksamheten

I en anmälan som kom in till Barn- och elevombudet (BEO) i början av februari uppgavs att en elev på en skola  i Växjö kommun blivit utsatt för kränkande behandling. När eleven berättat om händelsen för skolpersonal ska hen ha fått till svar att hen inte ska bry sig om den eller de som utsatt hen för den kränkande behandlingen.

Skolan skyldig att utreda

Skolpersonalen ifrågasätter inte elevens upplevelse av situationen men menar de att de inte fått kännedom om händelserna och därför inte kunnat utreda dem. Av BEO:s utredning av ärendet framgår dock att skolpersonalen vid upprepade tillfällen fått reda på att eleven i fråga utsatts för kränkningar. Utredningen framhåller också att det är skolans skyldighet att förhindra och utreda den här typen av händelser.

Växjö

BEO kräver åtgärder

Mot bakgrund av detta menar Barn- och elevombudet  att huvudmannen, i det här fallet Växjö kommun, brustit i sin skyldighet gentemot skollagen. Nu kräver man att Växjö kommun senaste den 8 oktober i år ska vidta åtgärder så att skollagens krav på att motverka kränkande behandling uppfylls. Då huvudmannen nu påbörjat en egen utredning har BEO beslutat att man inte kommer att göra ett skadeståndsanspråk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet