Skolstart för de ukrainska barnen i Älmhult: ”Utsökt mellanmål”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har flera barn som flytt kriget i Ukraina skrivits in på Elmeskolan i Älmhult. SVT var med på en lektion och under mellanmålet, som fick högt betyg av samtliga.

Med kort varsel fick Elmeskolan i Älmhult uppdraget att starta upp en förberedelseklass för ukrainska barn och på tisdagen kom de första eleverna.

Bröderna Ogolyar flydde från Dnipro med sin mamma till ett hotell som deras familjevän ordnat som boende. Nu får de limpa med ost till mellanmål i skolan och läxor igen.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

– Jag trivs bra här. Det är så snälla människor här, säger Pasha Ogolyar, sex år.

– Maten är annorlunda. I Ukraina har vi inte så utsökt mat som här, säger storebrodern Michael Ogolyar, tolv år.

Lärare med språkkunskaper

– Många vill tillbaka till vardagen, men de vill också lära sig svenska språket. Vi har också anställt två lärare som kan deras språk, säger rektorn Eva-Lena Brafield.

Lärarna berättar att andra skolbarn är nyfikna på sina nya skolkamrater.

– Vi har många elever här på skolan som kommer från krigsdrabbade områden. De vet hur de är att fly och lämna sitt hem, och säger nu att de vill leka med de ukrainska barnen så de blir glada, säger läraren Eva Vrba Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet