Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gotlandia vid skeppsbronkajen i Västervik Foto: Tobias Keller / SVT

Skriftligt avtal saknas mellan Destination Gotland och kommunen

Publicerad

Den 120 meter långa färjan Gotlandia har väckt kraftiga känslor bland boende i hamnen, som tycker att färjan förstör utsikten. Under onsdagen berättar kommunalrådet Dan Nilsson (S) att Destination Gotland fått ett muntligt löfte om att båten ska få ligga kvar till en vecka efter att säsongstrafiken med Visby tagit slut.

Enligt Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, betalar Destination Gotland omkring 2 000 kronor per dag för hamnplatsen vid Skeppsbrokajen inne i centrala Västervik.

SVT Nyheter Småland har bett Västerviks kommun att lämna ut allmänna handlingar som berör placeringen av färjan och begärde ut hyreskontraktet för kajplatsen, protokollet kring förhandlingarna mellan Västerviks kommun och Destination Gotland samt protokoll av kommunstyrelsens beslut om att färjan får förtöjas vid den nuvarande platsen.

Kritik från oppositionen

Den 21 april skrev kommunen i ett svarsmejl till SVT:

“Det är en muntlig upplåtelse och det finns därmed i dagsläget ingen handling att lämna ut. Inga protokoll finns från möten mellan kommunen och Destination Gotland. Ett avtal om upplåtelsen kommer att skrivas och undertecknas, men detta avtal finns ännu inte framtaget.”

När SVT gör ett nytt försök 26 april blir svaret det samma; ledningskontoret vid kommunstyrelsens förvaltning svarar att några avtal ännu inte skrivtis.

Oppositionen i Västervik kritiserar nu hur kommunen hanterat ärendet.

I klippet ovan bemöter kommunalrådet Dan Nilsson (S) kritiken.

Muntligt avtal om att färjan ska få ligga i hamnen

Klart är dock att det finns en muntligt överenskommelse mellan Västerviks kommun och Destination Gotland. Vad den muntiga överenskommelsen konkret handlar om vill inte Destination Gotland kommunicera. Rederiet skriver i ett mejl till SVT:

“Vi har en överenskommelse med Västerviks kommun. För mer information om detta hänvisar vi till Västerviks kommun.”

Dan Nilsson (S) säger under onsdagen till SVT att den muntliga överenskommelsen bland annat innebär att att Destination Gotland kommer att betala ungefär 2 000 kronor per dag, plus extra kostnader, samt att båten kommer att ligga i Västervik till en vecka efter att säsongstrafiken med Visby har tagit slut.

  • HSC Gotlandia har varit i tjänst sedan 1 april 1999.
  • Båten har en längd av 121,51 meter. Största bred är 16,11 meter.
  • Färjan har en maxfart av 32 knop.
  • Den kan ta 700 passagerare samt 140 personbilar eller 108 bilar plus 8 bussar.   
  • Båten är just nu en reservbåt och ska ligga tillsvidare i Västerviks inre hamn. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet