Modellen i lera av den ukrainska skulptören Lyudmyla Mysko Malyarenko. Foto: privat

Skulptur till minne av massakern i Butja tillverkas i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med en ukrainsk kollega ska skulptören Ian Newbery i Örsjö utanför Nybro skapa en minnesskulptur över dödsoffren i den ukrainska staden Butja.

Det var för någon månad sedan som Ian Newbery fick se ett inlägg i sociala medier som en kollega från Ukraina lagt ut. Kollegan, som heter Lyudmyla Mysko Malyarenko, hade skapat en skulptur i lera i form av pusselbitar med förenklade figurer, bland annat cyklar, ovanpå.

– Jag blev så rörd av den här tolkningen av massakern att jag kände att jag ville hjälpa till, säger Ian Newbery till SVT Nyheter Småland.

Görs i småländskt stål

Ian fick idén att monumentet skulle passa bra att tillverka i småländskt stål och han har fått kontakt med lokala sponsorer som har lovat att hjälpa till.

Ännu är inte alla kostnader täckta, men i slutet av juni kommer Lyudmyla till Sverige och Örsjö för att tillsammans med Ian färdigställa monumentet. Tanken är så småningom att konstverket ska transporteras till Ukraina.

– Det ska stå i Butja sen när staden är återuppbyggd, säger Ian till SVT.

SE OCKSÅ: Ukrainska mellostjärnan flydde kriget – uppträder på asylboenden i Småland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Artisten Folajin Oyedamola ”J Scope” Jerry skulle ha varit med i ukrainska melodifestivalen. Nu sjunger han i stället på asylboenden i Kalmar län. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet