Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofie Lind tycker att slopad förskoleavgift är bra, om det används på rätt sätt. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Håll barnen hemma och få pengarna tillbaka – Växjös uppmaning har gått hem

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av Växjö kommuns förskole- och fritidspersonal är sjuk eller i karantän. I veckan erbjöd kommunen en slopad avgift för familjer som håller barnen hemma. Planen är att minska trycket på verksamheten – och gensvaret har varit stort enligt kommunen.

– Jag förstår att det är ansträng nu, det är speciella tider och det har varit mycket vab hela vintern, säger Sofie Lind, småbarnsförälder.

I tisdags gick Växjö kommun ut med en uppmaning till småbarnsföräldrar att hålla sina barn hemma från förskola och fritids på grund av ett mycket ansträngt personalläge. I gengäld skulle familjerna få avgiften för förskola och fritids återbetald.

”Enorm respons”

På torsdagsmorgonen hade över 600 anmälningar om slopad avgift kommit in.

– Det är en enorm respons på bara några dagar, vilket överträffar mina förväntningar, säger Ida Eriksson (M), ordförande i utbildningsnämnden i Växjö kommun.

Syftet med åtgärden är att kunna hålla verksamheterna öppna för de familjer som verkligen behöver den, enligt Växjö kommun.

– Jag har ingen möjlighet att vara borta något längre tid från mitt jobb. Vi behöver förskolan helt enkelt, säger Sofie Lind, småbarnsförälder.

Erbjudandet gäller till vecka 7 och anmälan görs för en vecka i taget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet