Foto: Olof Peterson/SVT

Renoveringen kan ha räddat Älmhults biograf – ”Tur i oturen”

Publicerad

När coronakrisen slog till med kraft mot biograferna störtdök intäkterna för Folkets hus som driver Älmhults enda biograf. Att krisen av en slump sammanfaller med en planerad renovering, kan ha blivit räddningen.

Redan i mitten av mars märkte biografen i Älmhult att biobesökarna uteblev och konferenser ställdes in, som en följd av corona. Det gick inte längre att hålla biografen öppen.

– Varje månad som går förlorar vi pengar, säger Ingemar Almkvist, kassör i Älmhults Folkets hus.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Från mitten av mars till maj räknar han med att intäkterna minskat med en kvarts miljon kronor.

Precis som för många andra Folkets hus och parker runt om i Småland drabbas de hårt av coronakrisen och ett sådant här tapp skulle möjligen varit nådastöten för biografen – om det inte vore för att krisen sammanföll med en planerad renovering.

”Tur i oturen”

Den senaste månaden har de efterlyst stöd på sociala medier – och fått in över 50 000 kronor från privatpersoner som vill se biografen vid liv.

Men föreningen har redan innan krisen fått in kapital från lokala företag och kommunen för att renovera biografen under fem månader, med start i maj, bland annat genom sponsrade biostolar. Det betyder att man redan hade planerat hålla bion stängd, och har säkrat pengar till räkningarna.

– Vi hade tur i oturen kan man säga. Om coronakrisen kommit innan eller efter renoveringen hade det blivit tufft.

Är Älmhults biograf hotad nu?

– Nej, tror inte det. Vi räknar med att öppna igen i oktober och vi får hoppas att det här med corona har försvunnit och att folk är sugna på att gå på bio igen, säger han.

I klippet ovan hör du mer om situationen för biografen i Älmhult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet