Agnes Bjärkstedt var en av de tävlande vid deltävlingen i Kalmar. Hon säger att starten är viktigast för en bra tid. Foto: Niclas Wimmerberg

De vill bli snabbast i Sverige på vattenrutschbana

Uppdaterad
Publicerad

Kasta sig ut i rännan och sedan ligga så spikrakt som det bara går. Det var utmaningen för de 40-tal personer som på lördagen tävlade om att bli Kalmars snabbaste vattenrutschbaneåkare – och knipa en plats i SM-finalen.

– Det är jätteroligt. Som att vara barn på nytt, säger Lena Olsson, en av rutschbaneåkarna.

Äventyrsbadet i Kalmar arrangerarade deltävlingen för fjärde året i rad. Under ett par timmar på lördagen tävlade ett 40-tal deltagare, som alla fick åka så många gånger de hann med för att få fram en bra tid nog för att gå vidare till finalen i Västerås.

Där, på badhuset Kokpunkten Actionbad, kommer Sveriges snabbaste vattenrutschbaneåkare att koras den 20 oktober.

För att ta en plats i finalen så kvalar deltagare på något av de fem deltävlingarna runt om i Sverige. Deltagarna tävlar i två klasser: ungdom/junior eller elitklass. De totalt 24 som får bäst tider går vidare till final.

Vad är det man skall vara bra på?

– Att kasta sig ut i rännan och sen försöka ligga spikrakt så går det fortast, säger Lena Olsson, en av deltagarna i Kalmar.

Se hur det går för deltagarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.