Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För ett år sedan besökte SVT Växjös nya häktesplatser. Men trots fler rum är häktet fortfarande överbelagt. Foto: SVT

Häktet i Växjö är överfullt – intagna får dela cell

Publicerad

I höstas invigdes tio nya häktesceller i Växjö. Men trots utbyggnaden är häktet ändå överfullt, och den senaste veckan har Kriminalvården i Växjö fått ordna plats åt fler intagna än vad de vanligtvis har kapacitet till.

– Innan helgen låg vi på 45 inskrivningar, i förhållande till våra 36 ordinarie platser.  Vi har haft en överbeläggning de senaste veckorna, säger Tove Strandsäter, häkteschef i Växjö och Jönköping.

Kriminalvården har länge tampats med hög belastning, och tanken var att problemen skulle minska i Kronoberg med tio nya häktesceller i Växjö. För prick ett år sedan fick SVT Småland en rundvandring i utbyggnaden, men platserna räcker alltså ändå inte till.

– Nu blir det tillfälliga lösningar i Växjö. Vi använder dubbelbeläggning, då två personer får dela rum. Vi undviker isoleringscell, men av platsbrist kan intagna behöva vara där en kort stund. Men då är man inte isolerad i ordets rätta bemärkelse, säger Tove Strandsäter.

Besöksrum används

Kriminalvården har gått upp i stabsläge sedan några veckor tillbaka på grund av den ansträngda platsbristen i landet. I Kalmar har häktet plats åt 35 intagna, och enligt häkteschefen är det full beläggning hela tiden.

– Vi har varierat mellan 35 och mot 40 intagna, och då innebär det att vi får ta andra rum i anspråk, som besöksrum. Vi försöker undvika isoleringsceller, men ibland behöver vi lyfta på varje sten, säger Hans Lagerlöf, häkteschef i Kalmar.

Effektivt polisarbete

Häktet i Jönköping är det största i Småland med sina 64 häktesplatser. Även här fylls platserna dagligen, men det är inte överfullt som i Växjö och Kalmar.

– Situationen beror på flera faktorer, som polisens arbete, de är effektiva. Vi i Kriminalvården har ett viktigt samhällsuppdrag, vi kan inte sätta en lapp på luckan, säger Hans Lagerlöf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet