50 000 kronor till ska tilldelas en författare som skildrar människoöden bakom migrantrörelsen i Vilhelm Mobergs anda. Foto: TT

Smålands litteraturfestival instiftar nytt pris

Uppdaterad
Publicerad

Smålands litteraturfestival instiftar ett nytt litterärt pris som ska gå till en författare som i i Vilhelm Mobergs anda skriver om människoöden bakom vår tids migrantrörelser.

Författaren Vilhelm Moberg använde sig av litteraturen för att skildra de männsikoliv som låg bakom de stora utvandringen till Amerika. I dag har strömmarna vänt och Småland har blivit en plats som människor migrerar till. Smålands litteratur festival vill uppmärksamma detta och instiftar därför ett nytt litterärt pris som enligt ett pressmeddelande ska gå till ett ”aktuellt och angeläget författarskap som i Vilhelm Mobergs anda skapar en förståelse för de människoöden som ligger bakom vår tids stora migrationsörelser.”

Vill bidra till ökad förståelse

I juryn för det nya priset sitter Theodor Kallifatides, Hanna Hallgren, Björn Kohlström och Emilia Söelund.

– Över 65 miljoner människor är på flykt i världen. Det är lätt att glömma de individuella människoöden som ligger bakom utvecklingen. Med priset vill vi bidra till en ökad förståelse för det som sker, säger Emilia Söelund i ett pressmeddelande.

Priset omfattar 50 000 kronor och finansieras gemensamt av Smålands litteraturfestival och Hall Media, samt av ett ekonomiskt bidrag från Svenska Akademien. Priset kommer att delas ut under festivalen nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.