Filmen ”Nutidens utvandrare vill ge än annan bild av vardagslivet i USA” Foto: Privat

Smålänningar gör film om vår tids utvandrare

Uppdaterad
Publicerad

I dokumentären ”Nutidens utvandrare” vill filmskaparna ge en annan bild av vardagslivet i USA än den de menar att vi i vanligtvis matas med.

– Det är inte jättestora skillnader jämfört med Sverige, den är inte som på film och det vi får se i tv-programmet ”Hollywoodfruar”, säger en av filmarna, Rickard Johansson.

Filmarna Lina Pihl och Rickard Johansson från Nybro har följt tre personer som utvandrat från Sverige till USA under 80-, 90- och 00-talet.

– De flyttade dit av olika anledningar. En släktforskade, en annan började brevväxla med en person och flyttade sen dit och den tredje åkte som som nanny och gifte sig sen med en rockstjärna, berättar Rickard Johansson.

En av dem som följs har koppling till Småland och har bott i Kalmar under några år.

Finns skillnader

Filmen har de i stort bekostat själva, men med visst bidrag från Nybro kommun och Reaktor Sydost. Och även om det finns många likheter mellan USA och Sverige så är det fortfarande vissa saker som skiljer länderna åt.

–  När folk utvandrade från Sverige innan var det för att det var fattigt och de skulle få ett bättre liv, så är det inte på samma sätt nu. Och visst är vardagen mycket lik den i Sverige, förutsatt att du har jobb. Har du däremot inget jobb finns det inget skyddsnät alls i USA, säger Rickard Johansson.

Inte politisk

Just nu riktas mycket fokus i nyhetsrapporteringen av USA på det politiska läget efter att Trump blivit president. Men det är inget som berörs nämnvärt i dokumentären.

– En av dem vi följer är Trumpanhängare och han kritiserar det gamla systemet men det är inte så att det får ta mycket plats, berättar Rickard Johansson.

Filmen förhandvisas på Bondmuséet på tisdag 23 maj för att sedan ha premiär på bion i Nybro 15 juni.

– Vi hoppas att den ska visas på fler ställen framöver, avslutar Rickard Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.