Det finns kameraövervakning vid entrén men polisen vill inte kommentera om det finns bilder på förövare. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Kameror kan ha filmat gärningspersoner vid Växjöexplosioner

Uppdaterad
Publicerad

Polisens tekniska undersökning efter helgens detonationer vid polishuset i Dalbo är klar.

– Vi har bilder från kameraövervakningen, men jag vill inte kommentera dem i nuläget, säger närpolischef Jonas Eek till SVT Nyheter Småland.

Enligt polisen handlar det om skadegörelse. De smällare som använts är så kallade bangers. De har hög detonationskraft med en hög ljudknall, men ingen sprängkraft.  Det räckte dock för att flera rutor vid polisstationen skulle spricka.

Och det smällde inte bara i Dalbo under natten till söndag utan även på Västra Esplanaden.

Explosioner i Växjö

– Vi har sett bangers sen i somras, säger Jonas Eek. Vi har vid flera tillfällen åkt ut på larm om höga smällar men inte hittat detonationsplatsen. De ger ingen splittereffekt och det blir inga rester efter dem. Nu ser vi att de blivit vanligare de senaste två-tre veckorna.

Jonas Eek är lokalpolisområdeschef i Växjö

Det finns kameror i polishusets entré. Vad polisen fått ut av dem vill Jonas Eek inte kommentera.

50-årig kvinna misstänkt

En kvinna i 50-årsåldern förhördes under måndagen misstänkt för skadegörelse sen hon ertappats med att rispa på polishusets glasdörr. Det var under lördagsnattens båda utryckningar som polisen såg kvinnan vid polishuset där explosionerna skett. Om hon har något att göra med smällarna är inte klart.

– Vi misstänker kvinnan men det har inte varit någon fråga om att anhålla eller frihetsberöva henne. Vi är i utredningsläget, säger Ek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Växjö

Mer i ämnet