Vid entrén till polishuset syns tydliga spår av nattens skadegörelse Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Attack mot polisstation i Växjö – kraftig smäll krossade rutor

Uppdaterad
Publicerad

Under natten har polishuset på Dalbo i Växjö utsatts för en attack. Flera boende i området vaknade vid tvåtiden av en kraftig smäll som samtidigt krossade flera fönster på polishuset.

Enligt polisen ska flera personer ha hört av sig när det smällde och fyra av rutorna på polishuset gick i bitar. Polisen tror att det rör sig om en kraftigare fyrverkeripjäs som använts.

Men det var inte över där, för knappt två timmar senare var det dags igen. Vid fyratiden på morgonen kastades stenar mot fönsterrutorna som krossades och fler fyrverkeripjäser avfyrades.

– Jag ser mycket allvarligt på det som hänt. Det här är ett angrepp både mot vår egendom och mot vår personal, säger lokalpolisområdeschef Jonas Eek till SVT Nyheter Småland.

Risk för förbipasserande

Stationen var obemannad vid båda tillfällena, och ingen har kommit till skada.

– Dels har det varit en risk för att någon förbipasserande, som rastar hunden eller är på väg hem från krogen, skulle ha kunnat skadas. Och dels är det den allvarliga aspekten att det riktas mot rättsväsendet, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral.

TT: Är ni säkra på att det rör sig om en attack som medvetet riktats mot polisstationen?

– Att det sker vid två tillfällen under kort tid vid samma lokal tyder på det.

Riktat mot polisen

Händelsen är en i raden av attacker mot polisstationer i landet.

I går sköts minst 12 skott mot en polismans hus i Västerås där han och hans familj låg och sov. Polisen arbetar efter teorin att dådet riktades mot dem som myndighet.

-Vi utgår ifrån att det är ett angrepp riktat mot Polisen och vår verksamhet. Då försöker vi vidta de åtgärder som vi tycker är viktiga för att det här inte ska kunna ske igen, sade polisområdeschefen Robert Wallén till TT under lördagen.

En man i 20-årsåldern har anhållits misstänkt för skjutningen i Västerås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.