Region Kronobergs smittskyddsläkare Hampus Hjorton ser en viss ökning av klustersmitta av covid-19 i länet. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: ”Fler fall av klustersmitta i Kronobergs län”

Publicerad

Antalet fall av coronasmitta har ökat i vissa delar av kommunerna i Kronobergs län. Det handlar främst om Ljungby och i Älmhult kommuner enligt Region Kronobergs smittskyddsläkare Hampus Hjorton.

– Spridningen har i många fall skett med så kallad klustersmitta, vilket innebär att smittan sprids inom exempelvis i en skolklass där någon av eleverna eller en lärare fått smittan, säger Hampus Hjorton.

Smittskyddsläkaren kan inte riktigt sätta fingret på varför smittan börjar ta fart igen.

– I våras var vi i stora drag duktiga på att hantera smittspridningen, kanske har folk börjat slappna av lite nu. Men det är viktigt att vi fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Ökar i alla åldersgrupper

Smittan sprids i alla åldersgrupper och störst spridning har den fått i Ljungby och i Älmhults kommuner, även Växjö sticker ut i statistiken. Men Hampus är i nuläget försiktig med hur stor ökningen har varit under den senaste veckan.

– Det ser ut som om att ökningen fortsätter, några exakta siffror har vi inte i nuläget därför att vi väntar på provsvaren från förra veckan.

Det finns inga planer på att införa några speciella regler inom regionen. Nu jobbar regionen främst med att komma fram till ett bra sätt att förhindra att fler blir smittade.

– Vi kanske måste kontakta Folkhälsomyndigheten för att diskutera allmänna råd, men det är beroende på utvecklingen framöver, säger Hampus Hjorthon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.