– Vi jobbar alltid så att man ska ha en adekvat skyddsutrustning i de moment där det krävs, säger Christian Romin Blomqvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: Därför ändrar vi rutinerna för skyddsutrustning

Publicerad

Rutinerna för vilken skyddsutrustning som ska användas i situationer då vård- och omsorgspersonal möter coronapatienter har lättats.

För personal inom sjukvården och den kommunala omsorgen i Kalmar och Kronobergs län växer risken att möta patienter med coronasmitta. Men samtidigt har kraven på skyddsutrustning sänkts i vissa situationer.

Vid arbete inom hostavstånd från coronapatienter räcker det nu att personalen har ett visir för ansiktet och ett kortärmat plastförkläde i Region Kronoberg. Tidigare fanns det krav på långärmat förkläde och munskydd i dessa situationer.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Vi ändrar rutinerna för att kunskapen om viruset har ökat, säger Christian Romin Blomqvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

De ändrade rutinerna antogs av regionerna i fredags och på måndagen uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina riktlinjer. Men de ändrade rutinerna har väckt frågor och oro bland vårdpersonal, som vill vara säkra på att utrustningen de använder är säker. Bland annat har facebookgruppen #vägrasänkahygienkraven samlat protesterande vårdpersonal.

EU har andra rekommendationer

Den europeiska expertorganisationen European centre for disease prevention and Control, ECDC, rekommenderar fortfarande långärmat och munskydd i möte med smittade patienter.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. De skriver att i de flesta fall går kortärmat plastförkläde bra. De skriver också att man ska använda munskydd i vårdtagarnära arbete. Och som vi skriver, riskerar dropparna att komma in under visiret ska man komplettera med munskydd.

Men för vårdpersonal kan det vara svårt att veta hur mycket en patient ska hosta. Vore det inte bra att ta höjd och använda den säkraste utrustningen i de flesta fall?

– Vi jobbar alltid så att man ska ha en adekvat skyddsutrustning i de moment där det krävs. Vi gör så med alla andra sjukdomar och det här viruset är inte annorlunda på något sätt.

I klippet förklarar Christian Romin Blomqvist varför Region Kronoberg ändrade sina rutiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet