Det har varit mycket diskussioner och funderingar på hur snabbtesterna ska användas i Kronoberg. Testerna är visserligen godkända för användning – men de är mindre känsliga än PCR-testerna, och det finns fortfarande en risk att snabbtesterna fall visar fel.
Snabbare till covidavdelning
Nu har regionen kommit fram till att akutmottagningen är en bra plats att använda testerna på. Som det är idag så testas alla misstänkta fall med PCR-test. I väntan på svar hamnar patienten på en mellanavdelning – och det är det steget man vill få bort i så hög utsträckning som möjligt.
– Vi är precis på G att införa dem på akuten. Visar snabbtestet ett positivt svar kan vi styra patienten direkt till covidavdelningen, säger Oskar Ekelund som är regionens verksamhetschef för klinisk mikrobiologi.
Inte 100-procentigt
I de misstänkta fallen där snabbtestet visar negativt kommer man även fortsatt få använda mellanavdelningen i väntan på PCR-testet. Men genom att använda snabbtesterna tror man alltså att de fallen ska bli mycket färre.
– Vi kan gå på positiva tester och styra dem rätt direkt. Det är inte en 100-procentig lösning, men färre kommer behöva vänta på svar.
Inte aktuellt på äldreboenden
Regeringen har även gett klartecken för att använda snabbtester på landets äldreboenden, men det är ännu inte aktuellt i Kronoberg.
– Det pågår studier i Stockholm om hur testerna kan användas inom äldreomsorgen och vi väntar på resultat. Men det är ett område där tillämpningar skulle kunna vara bra, säger Oskar Ekelund.
Så kommer snabbtesterna användas
Patienter på akuten som misstänks vara smittade av covid-19 gör ett snabbtest.
Visar testet positivt kan patienten genast styras in på covidavdelningen.
Visar testet negativt måste det kompletteras med ett PCR-test för att säkerställa resultatet. I väntan på det resultatet får patienten vistas på en mellanavdelning.