Slut på pengar till snöröjning

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens snöoväder är snöröjningsbudgeten i Jönköping slut.

Smålands största kommun, Jönköping, har en årlig snöröjningsbudget på omkring 24 miljoner kronor. Pengarna bekostar såväl kommunens egna fordon och snöröjningspersonal som inhyrda röjare och fordon.

Redan förra vintern förbrukades stora delar av de budgeterade pengarna. Inför den här vintern fanns 5-6 miljoner kronor kvar i budgeten men nu, några halkor och ett rejält snöoväder senare är pengarna slut.

– Det är definitivt inte så att vi snöröjer för frikostigt i början av budgetåret och sen tvingas sänka ambitionerna när kassan minskar, säger snöröjningschefen Mattias Johansson.

– Det är vädret som styr kostnaderna men i botten för arbetet ligger också en politiskt beslutad prioriteringsordning.

Hyr in företag

Jönköpings kommun har ett 40-tal egna snöröjare men mellan 65 och 70 procent av snöröjningen i Jönköpings kommun utförs av inhyrda företag.

– Både våra egna röjare och de inhyrda styrs av en prioriteringslista men i slutändan är det ändå vädrets och snöandets intensitet som avgör hur väl vi lyckas, säger Mattias Johansson.

Han tipsar också om att prioriteringslistan finns på Jönköpings kommuns hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snöröjning

Mer i ämnet