Foto: SVT

Snön överraskade meteorologerna på SVT

Uppdaterad
Publicerad

Meteorologerna på Sveriges Television blev också förvånade över det plötsliga snöandet i Kalmar och på Öland.

– Vi visste att det var kalluft och nederbörd på gång men att snön la sig överraskade oss, säger Pia Hultgren som är meteorolog på Sveriges Television.

Kalluften bildades över höglandet och förflyttade sig sedan ner över Öland och Kalmar. Att snön kunde lägga sig berodde på att det var kallt på marken innan snön föll.

– Det var en väldigt lokalt nederbörd, säger Pia Hultgren.

Rekordkallt på Öland

Och det är ovanligt att det snöar på det här sättet i maj. Till och med SMHI slutar i vanliga fall att mäta snö i maj månad.

– Ja, de på SMHI håller på att kolla upp om det går att hitta några tidigare rapporter för att kunna jämföra och se hur ovanligt det är, berättar Pia Hultgren. 

Om man ser till kylan så uppmättes i morse den kallaste temperaturen på Ölands södra udde sen 1980.

–  Öland hade minus 0,9 grader i dag på morgonen, berättar Pia Hultgren.

Drabbar växterna

Och den plötsliga kylan ställer till det för växter och träd.

– Det är risk att blommor och det som är nysått tar skada och det kan också göra att det blir mindre blåbär, förklarar Pia Hultgren.

Och innan det blir för årstiden mer normala temperaturer är det risk för mer nederbörd redan till natten.

– Ja, det är inte omöjligt att det kommer mer snö på södra Öland den kommande natten. Men sen blir det varmare framåt fredag med upp  till tio till 15 plus, avslutar Pia Hultgren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.